Romanje bralcev za Slomškovo bralno priznanje

V soboto, 26. 5., smo se mlajši in starejši bralci za Slomškovo bralno priznanje iz naše župnije, skupaj z gospodom župnikom in  mentorji   odpeljali na nagradni izlet oz. romanje na Kras.

Najprej smo se ustavili v Tomaju, kjer smo si ogledali Kosovelovo domačijo. Prijazna gospa, ki nas je sprejela, nam je povedala marsikaj zanimivega o Srečku Kosovelu in njegovi družini in vsi smo ji z velikim zanimanjem prisluhnili. Čudili smo se, koliko pesmi je zapustil, čeprav je umrl star komaj 22 let. Pisal je otroške pesmi, pesmi o Krasu, o materi,smrti, o družbenih krivicah, posebej zanimive pa so njegove konstruktivistične pesmi, ki so izšle v zbirki Integrali.

Iz Tomaja nas je pot vodila k romarski cerkvici Marije Oberšljanske. Tam smo opravili šmarnično pobožnost, zmolili litanije in Mariji še posebej priporočili naše starše in  naše družine. »O Marija Oberšljanska, tvoja moč je velikanska, kraška zemlja te časti, počastimo te še mi.«

Po malici in kratkem druženju pa smo se odpeljali še do braniškega gradu, kjer smo posneli skupinsko fotografijo in se povzpeli na stolp.

Čeprav smo bili starostno zelo mešana skupina- od predšolskih otrok do devetošolcev in staršev, smo se med seboj zelo lepo ujeli, starejši so poskrbeli za mlajše in imeli smo se res lepo.

Vsem, ki ste med letom pridno prebirali knjige,čestitamo, hkrati pa že sedaj vabimo nove bralce, da se nam pridružite v prihodnjem šolskem letu.

Pridite, ne bo vam žal!

Več fotografij z izleta si lahko ogledate tukaj >

Srečko Kosovel: VEČERJA

Skleda krompirja v oblici,
kadi se, še mala molitev,
potem pa se vzame in je.
In molk.
In okoli družina.

Na steni je veliki molek,
spomin na očeta.
In fant vzame jopo
i n gre na vas.
Ostali molijo.
Kras.

Scroll to top