Poslovil se je duhovnik Jožko Berce

Na dan svetih treh kraljev, 6.1.2021, se je s tega sveta poslovil duhovnik rojak Jožko Berce. Na njegovo zadnjo pot smo ga pospremili v soboto, 9.1.2021.

Jožko se je rodil leta 1932 v Dornberku. V času svojega šolanja za duhovnika je moral odslužiti vojaški rok, med katerim je bil zaradi takratnih ideoloških prepričanj tudi zaprt in preganjan. O tem in o drugih podobnih težkih trenutkih je nedavno spregovoril v znani dokumentarni TV seriji Pričevalci – njegov intervju lahko najdete tukaj.

Po zaključenem šolanju je najprej deloval kot kaplan v Idriji, kasneje kot župnik na Vojskem in nato v Otaležu. Od tam je bil po 9 letih preseljen v Vrhpolje, kjer je ostal v Božji službi za kar 39 let, vse do svoje upokojitve. Zaradi dolgoletnega dela v župniji in njegovih prizadevanj mu je Občina Vipava leta 2015 podelila priznanje častnega občana. Po upokojitvi je Jožko krajše obdobje preživel v svoji domači vasi (Dornberku) kjer je deloval kot duhovnik pomočnik. Zadnja leta svojega življenja je prebival v Petrovemu domu v Šempetru pri Gorici.

Nedvomno se ga bomo vsi spominjali kot vedno nasmejanega in odličnega pevca, ki je s svojim glasom večkrat poskrbel za nasmeh na licih sosedov in sovaščanov “na placu”.

Bog mu bodi bogat plačnik za vse njegovo delo in naj počiva v miru!

Scroll to top