Postni čas doma in izdelava postnega križa

V sredo, na pepelnico, začenjamo postni čas. Povabljeni ste, zlasti družine z majhnimi otroki ter veroučenci, da v dneh od pepelnice do prve postne nedelje izdelate postni križ. (glej navodila)

Postavite ga na vidno mesto, da vas bo spominjal, da smo v postnem času. Ob tem znamenju se zvečer zbirajmo k postni molitvi. Pogovorimo se, kako bomo preživeli postne večere. Morda bo kaj manj televizije in ostalih elektronskih naprav ter več časa za molitev, branje, pogovor, obisk cerkve, molitev križevega pota…. Zmolimo vsaj večerno molitev O Jezus blagoslovi me in končajmo z vzklikom: Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil!«

 

NALOGA ZA VSE VEROUČENCE – izdelava postnega križa

Tako kot se je družina v času adventa zbirala pri molitvi ob adventnem vencu, se bomo v postnem času zbirali ob postnem križu s svečami. Naloga veroučenca je, da doma pripravi križ, na katerem je 5 sveč (5 postnih nedelj: 21.2., 28.2., 7.3., 14.3., 21.3.). Križ je lahko iz lesa, kartona ali podobnega materiala. Ima naj enake krake (grški križ) in pet sveč (vijoličaste barve).

Sveče bomo prižigali po takem zaporedju, da bomo sredinsko svečo prižgali na 5. postno (tiho) nedeljo.

Ni nujno, da imamo doma mizarja, križ je lahko zelo preprost. Lahko uporabimo kos kartona, malo vijoličastega kolaža in 5 čajnih svečk. Bolj važno je, da bo križ središče družinske molitve.

 

KRIŽEV POT DOMA

Tudi doma lahko spremljamo križev pot. Lahko ga preberemo sami, poiščemo lahko pa tudi take, ki so že vnaprej posneti. Enega smo objavili tudi na strani župnije.
Preveri >

Scroll to top