št. 572 | Leto XII | 14. 10. – 20. 10. 2024

NEKAJ TI MANJKA
(28. NEDELJA MED LETOM, Mr 10,17-30)

Tokrat evangelij pred nas privede človeka, vrednega vse-ga občudovanja in spoštovanja, nekakšnega krščanskega Jana Plestenjaka, ki mu njegovo brezmadežno pojavo verjetno zavidajo kar vsi, ki so zbrani okoli njega. Kajti ko je po naštevanju vseh zapovedi mirno rekel: »Učitelj, vse to sem izpolnjeval že od svoje mladosti«, se je med tam prisotno množico gotovo izvilo nešteto tihih vzdihov občudovanja in nevoščljivosti. Katera mama si ne bi želela imeti takega sina, kateri učitelj takšnega učenca … Pa je vendar Jezus tudi temu na videz popolnemu človeku ubil utvaro in mu povedal nekaj škandaloznega: »Eno ti manjka: pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim, in imel boš zaklad v nebesih; nato pridi in hodi za menoj! « (Mr 10,21)

Hoče torej Jezus reči, da tudi popolnemu človeku nekaj manjka? Da lahko delamo kar koli, da lahko priplezamo na svoj osebni ali družbeni Olimp, da lahko brez napake izpolnjujemo vsa pravila in naredbe in zapovedi, pa nam bo vseeno še vedno nekaj manjkalo?

Toda obakrat ko to Jezus pove, učencem in tistemu človeku, ki je pritekel predenj, ko jih sooči z lastno nepopolnostjo, ki je za človeka očitno nekaj neizogibnega, se vanje tudi »ozre«, in ta njegova gesta obakrat pomeni tudi, da tistega, ki mu to govori, tudi »vzljubi«. Izredno pomenljivo. Ker ima Jezus človeka rad tudi kot nepopolnega, torej ne da bi si to moral s čim zaslužiti.

Zato to Jezusovo pojasnilo. Želja po popolnosti je v bistvu želja po drugem, zato »popolnemu« človeku nekaj manjka, manjka mu človek, manjka mu nekdo drug, ne pa lasten uspeh, ne pa zmaga nad svojimi omejenostmi. Zato namreč človekove nepopolnosti in nesposobnosti. Da bi razumeli, da vedno nekoga potrebujemo, da moramo za to nameniti vse svoje moči, prodati, kar imamo, in dati ubogim.

Povzeto po knjigi »ŠPRANJE DO SVETLOBE«, g. M. Rijavec

 

MISLI IN NASVETI SVETNIKOV

Čudovita je zgodba nekega svetnika, ki mu je bilo razodeto, da z vsako izmoljeno zdrava- Marijo, podarimo Devici Mariji vrtnico. Ko izmolimo celoten rožni venec, ji tako podarimo kar šopek iz petdesetih cvetov vrtnic. Ob koncu našega življenja nam bo dano spoznati, koliko cvetov smo nabrali za našo nebeško mater. Bo zgolj nekaj skromnih šopkov ali morda kar cel rožni vrt?

Zato ne čakajmo, začnimo nabirati cvetove že danes. V vodilo naj nam bo pet točk o rožnem vencu, ki jih je spisal sveti Ludvik Montfortski, ki velja za enega izmed največjih Marijinih častilcev.

V prvi točki svetnik poudarja, da je pri molitvi rožnega venca pomembno, da smo v Božji milosti, ali vsaj, da imamo trden sklep, da bomo izšli iz grešnega stanja. Zato ga predlaga moliti vsem – pravičnim, da bi ostali v Božji milosti, pa tudi objektivno grešnim, da bi zapustili grešno pot. 

Pod drugo poudarja, naj molimo pazljivo in zbrano, saj Bog bolj posluša glas srca kot pa glas ust.

Tretjič poudarja: “Rožni venec je potrebno moliti skromno, to je, kolikor je mogoče, na kolenih, s sklenjenimi rokami in rožnim vencem med prsti. Bolni pa naj ga molijo v postelji, tisti, ki potujejo, naj ga molijo med hojo (dandanes bi rekli med vožnjo), tisti, ki zaradi slabosti ne morejo klečati, pa naj ga molijo sede ali stoje. Dobro je molitev izgovarjati tudi med opravljanjem svojega poklica, kadar slednjega ni mogoče prekiniti, ker to zahtevajo obveznosti zaposlitve; fizično delo ne preprečuje govorne molitve.” 

Četrtič nam svetnik pravi, da je najbolje rožni venec moliti skupaj in, kolikor mogoče, v dveh zborih. Gospod je namreč naročil učencem skupno molitev: “Bog ljubi zborovanja. V nebesih skupaj zbrani angeli in blaženi mu nenehno pojejo hvalnice; na zemlji, združeni v svojih skupnostih, pravični noč in dan skupaj molijo. Naš Gospod je apostolom in učencem izrecno svetoval, naj molijo v skupnosti, ko je obljubil, da bo, kadarkoli bosta dva ali trije ljudje zbrani v njegovem imenu, on med njimi. Kakšno veselje je imeti Jezusa v svoji družbi! Da bi to dosegli, je dovolj, da se pridružimo molitvi rožnega venca.”

V peti točki pa nas sv. Ludvik spodbuja, naj “rožni venec molimo z vero in se spominjamo Jezusovih besed: ‘Karkoli prosite, verujte, da ste to dosegli, in se vam bo izpolnilo.’ (Mr 11,24).

Naj v mesecu oktobru jagode rožnega venca pogosteje drsijo med našimi prsti. Vztrajajmo v tej mogočni molitvi naših prednikov, saj imamo zagotovilo, da bodo samo tisti, ki vztrajno prosijo, prejeli, tisti, ki iščejo, bodo našli in tisti, ki trkajo, se jim bo odprlo.

Sodelavec oznanil

 

ŽUPNIJA DORNBERK

  • V ponedeljek ni uradnih ur!
  • Srečanje oziroma vaje za strežnike so v soboto ob 10.00 uri. Posebej vabljeni prvoobhajanci iz 3. razreda!
  • Otroški pevski zbor bo imel prvo srečanje v soboto, 19.10., ob 10.30 uri. Vabljeni vsi otroci od predšolskih dalje. Uro vaj bomo po potrebi še prilagajali!
  • V sredo ima srečanje starejša zakonska skupina.
  • V četrtek je srečanje staršev 1. in 2. razreda.
  • V petek pri maši sodelujejo veroučenci 8. razreda, ki tudi uredijo veroučni učilnici v soboto ob 9.00.

 

ŽUPNIJA PRVAČINA

  • Karitas – vabilo: sodelavke Karitas bomo nadaljevale z molitvijo rožnega venca. Srečujemo se v sredo.  Lepo vabljeni. 

 

SKUPNA OZNANILA

Naslednjo soboto (19.10.) bo večer za mlade v Grgarju: pogovorni večer z zakoncema Doljak, ki jima je bolezen žene spremenila zakonsko življenje, vendar sta v zakon povabila Boga in premagujeta ter sprejemata drug drugega. Mladi iz Grgarja vabijo na pogovor z njima. Če kateri mlad nima prevoza, lahko pokliče gsm 041-241-043 ali 041-585-058.  Bo pa ob istem času, posebej v drugi učilnici, organizirano druženje za starše – vozače.

Vabljeni, da se nam pridružite.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE

  • Dornberk: Vodnikova ulica do konca
  • Prvačina: 141-160
  • Zalošče: Budihni

 

BRALCI

  • Dornberk: 3. skupina
  • Zalošče:  5. skupina
  • Prvačina:  3. skupina

 

 

Dan

Godovi

Mašni namen

Srečanja

14. pon

 

† Boštjan Vodopivec, Vodnikova 39

†† starši Baša, sestri in nečaka, Prešernova 12

 

15. tor

Sv. Terezija Jezusova

Ni maše

 

16. sre

 

† Marija in Jožef Kastelic, Selo

Vsi †† v družini Besednjak, Šibelji 3

Starejša zakonska

skupina

17. čet

Sv. Ignacij Antiohijski

† Joško Skomina, 1. obletna

† Zvonko Kovačič, 10. obletna

Srečanje staršev

1. in 2. r., po maši

18. pet

SV. LUKA

Maša po namenu za zdravje v pričakovanju otroka

Živi in †† Saksida, Zalošče 36

Sodelovanje 8. r.

19. sob

 

†† Pavlica in Čotar, Vodnikova 24

†† Berce in Skomina, Draga 20

Strežniki ob 10.00

Pevski zbor 10.30

20. ned

29. NEDELJA

MED LETOM – MISIJONSKA

        Zalošče 8.15 – † Ivan Čotar, Tabor 1a

  Dornberk 9.30 – Živi pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina      

 Prvačina 10.45 – V priprošnjo angelom varuhom