Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.  Strinjam se s Splošnimi pogoji

  Št. 485       Leto X      29. 1. - 5 2. 2023

  Mnogi katoličani si pred pokopom še zadnjič ogledajo telo umrlega, kar jih spomni na lastno smrtnost

  V Katoliški cerkvi poznamo starodavno izročilo, ki ga imenujemo bdenje ob pokojnem. Ta običaj je bil nekdaj dosti bolj razširjen: po smrti so telo pokojnika izpostavili na njegovem domu, ljudje pa so se zbirali v družinski hiši in molili za dušo umrlega.

  Danes je bolj običajno, da je krsta s pokojnikom ali žara z njegovim pepelom izpostavljena nekaj ur pred pogrebom na izbranem pokopališču in tudi tam se ljudje od umrlega lahko poslovijo z molitvijo.

  Družinske člane in prijatelje pokojnega običajno spodbujajo, naj si telo pokojnika pred pokopom (ali sežigom) še zadnjič ogledajo. Čeprav to izročilo žalujočim omogoča, da se še zadnjič poslovijo od ljubljenega družinskega člana, pa ga moramo danes prav tako izkoristiti tudi za molitev za pokojnikovo dušo. Naj se naši domači ne poslovijo brez molitve rožnega venca iz svojega kraja.

  Kot potrjuje Katekizem Katoliške cerkve, je “Cerkev že od prvih časov dalje častila spomin rajnih ter darovala priprošnje v njihovo korist, predvsem evharistično daritev, da bi potem, ko so bili očiščeni, mogli dospeti do blaženega gledanja Boga” (KKC 1032).

  To je povezano s katoliškim verovanjem v vice, stanje očiščevanja, v katerega vstopijo mnoge duše, preden so sprejete v večno blaženost nebes. Pri očiščevanju jim lahko pomagajo molitve za pokojne in tako skrajšajo njihov čas v vicah.
  Poleg tega je pogled na mrtvo telo močan opomnik naše lastne smrtnosti: nekoč bomo namreč umrli tudi mi.

  Povzeto po Aleteia

   

  MISLI IN NASVETI SVETNIKOV

  Vzgoja je vedno aktualna tema, tako med starši, kot tudi med vsemi, ki imajo opravka z otroki. Knjige ponujajo najrazličnejše prijeme in teorije, kaj nam pa o vzgoji svetujejo svetniki?

  Eden izmed največjih vzgojiteljev je zagotovo sveti Janez Bosko, katerega god obhajamo v torek. Svoje življenje je v polnosti posvetil mladim fantom, ki so ostali brez družin, prepuščeni ulici in sami sebi. S svojo ljubezni polno vzgojo jim je omogočil novi dom in svetlo prihodnost. Mnogi so se čudili vzgojnim uspehom, ki jih je dosegal pri svojih fantih, sam pa jim je odgovarjal: "Vzgoja je človekoljubje, nežna in potrpežljiva ljubezen."

  Ob neki priložnosti je podrobneje opisal svoj vzgojni sitem: "Pri vzgoji mladine sta na voljo dva sistema: preventivni in depresivni. Depresivni sistem je v tem, da predstojnik seznani svoje podrejene z zakoni, poskrbi, da ugotovi prestopke in grozi, če je treba, z zasluženo kaznijo. V tem sistemu morajo biti besede in videz predstojnika vedno strogi, izogibati se mora kakršnikoli domačnosti v ravnanju s podrejenimi. Ta sistem je lahek, manj utrudljiv.

  Drugačen, ravno nasproten, pa je preventivni sistem, katerega sam uporabljam. Tudi v tem sistemu mora predstojnik seznanjati podrejene s predpisi in pravili ustanove, nato pa morajo gojence nadzirati tako, da na sebi nenehno čutijo buden pogled predstojnika, ki, kot ljubeči oče, govori z njimi, jim v vseh okoliščinah kaže pot, jim svetuje in jih ljubeznivo opominja; skratka vpliva nanje tako, da postanejo moralno nezmožni storiti kaj napak. Ta sistem vse gradi  na razumu, veri in dobroti, zato izključuje vsakršno težko kazen in se skuša izogibati tudi lažjih. Prepričan sem, da je ta sistem veliko boljši."

  Don Bosko je osirotelim fantom ponudil nov dom in jim postal nadomestni oče. Ni pa se tu ustavil, s svojo vzgojo si je prizadeval, da bi fantje našli svojega ljubečega očeta pri Bogu in pri njem tudi svoj neminljivi dom. Zato je pogosto ponavljal, da so najučinkovitejši prijemi njegove vzgoje fantov: "Pogosta spoved in obhajilo ter vsakodnevna maša.″

  Sodelavec Oznanil    

   

  SKUPNA OZNANILA

  • V četrtek je praznik Jezusovega darovanja-svečnica. Med mašo bomo blagoslovili sveče.
  • Srečanje staršev 5. razreda je v ponedeljek po maši.
  • Srečanje bralcev Božje besede v sredo po maši.
  • Srečanje animatorjev je v soboto ob 16.30.
  • Mašo v petek oblikuje 5. razred.
  • Starše 5. razreda prosimo, da v soboto uredijo veroučne prostore.

   

  ŽUPNIJA DORNBERK

  • V petek na god sv. Blaža bomo med mašo delili blagoslov v priprošnjo proti bolezni v grlu.
  • V petek je srečanje za strežnike eno uro pred mašo.
  • Obisk bolnih in ostarelih na prvi petek.

   

  ŽUPNIJA PRVAČINA

  • Molitev rožnega venca je v sredo ob 18.00, vabljeni.
  • Ta teden bom nadaljeval blagoslov domov.

   

  ČIŠČENJE IN KRAŠENJE

  • Dornberk: Brdo in Draga do št. 4
  • Prvačina: 121-140
  • Zalošče: Gmajna 2. del

   

  BRALCI

  • Dornberk: 1. skupina
  • Zaloška maša: 1. skupina
  • Prvačina:
   • Svečnica 2.2.: 1. skupina
   • Nedelja 5.2.: 2. skupina

   

  Dan Godovi Mašni namen Srečanja
  30. pon   † Jožef Plahuta, Kolodvorska 18 Starši 5. r.
  31. tor Sv. Janez Bosko † Rafael Pelicon, Šinigojska 12, obletna Maša ob 7.30
  1. sre   † Fanica Šinigoj, 2. roža Bralci bb
  2. čet JEZUSOVO DAROVANJE, SVEČNICA Za duhovne poklice

  †† iz družine Rojc, Šinigojska 2a

   
  3. pet Sv. Blaž Za mladino in otroke, 7. roža Strežniki 17.00

  Sodelovanje 5. r.

  4. sob   V zahvalo in priprošnjo, Kolodvorska 10a Animatorji
  5. ned 5. NEDELJA

  MED LETOM

    Zalošče  8.15 – Na čast sv. Družini

  Dornberk  9.30 – Živi in pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina

  Prvačina 10.45 – † Mimica Zorn, 30. dan

  – Za zdravje, Prvačina 68

   

   

   

  Scroll to top