Sv. Don Bosco

Številni svetniki so v svojih zapisih poudarjali osrednji pomen svete maše v življenju kristjana. Sveti Janez Pavel II je to storil na čudovit način, ko je v okrožnici »Cerkev v evharistiji« poudaril, da »Cerkev živi od evharistije«. Ko tako obudimo zavest o neskončen pomenu tega svetega opravila, lahko zlahka razumemo, kako pomembno je naše notranje, pa tudi zunanje obnašanje v času pred, med in po sveti maši.

Prav v tem duhu in z neizmerno željo, da bi njegovi varovanci poglobljeno doživeli sveto mašo, je svetniški vzgojitelj don Bosko nekoč zapisal šest temeljnih pravil o obnašanju pred, med in po sveti maši. Zavedal se je namreč, da ko z lepo telesno držo in primernim obnašanjem počastimo Boga, se temu kar kmalu pridruži tudi srce. Zapisal je:

1. Poskusite biti vedno zgodnji k maši. Nekaj minut pred mašo vam lahko pomaga odpreti dušo za čudovite milosti.

2. Ko vstopite ali izstopite iz cerkve, vzemite blagoslovljeno vodo in se z njo pokrižajte.

3. Ko vstopite ali zapustite sedež, vedno pokleknite. S tem dejanjem počastimo vsemogočnega Boga, ki je prisoten v tabernaklju. Vzemite si čas in spoštljivo pokleknite, obrnite se proti oltarju in recite “Moj gospod in moj Bog”, ko se vaše desno koleno dotakne tal.

4. Ne pogovarjajte se v cerkvi, razen če je to nujno potrebno. Pogovarjajte se samo z Jezusom – njega ste prišli obiskat. Molčite tudi ko zapuščate cerkev ob koncu svete maše, nekateri ljudje morda še vedno molijo.

5. Poslušajte pridigo. To je Božje sporočilo, ki vam lahko obrodi veliko sadov.

6. Ne zapuščajte cerkve, dokler se duhovnik ne vrne v zakristijo. Ostanite, da se zahvalite Bogu za milosti, ki ste jih prejeli od njega pri sveti maši.

Čeprav so spodbude preproste in verjamem da tudi vsem poznane, je prav, da jih večkrat zavestno obudimo in pobožno izpolnjujemo. Z našimi telesi namreč pokažemo, koga ljubi in časti naše srce. Ne pozabimo tudi na naše otroke in mlajše generacije, ki v našem obnašanju pri sveti maši najdejo zgled. Ko se bomo naslednjič udeležili tega svetega opravila, bodimo tam z dušo in telesom, vse to bo še poglobilo naše doživljanje svete maše in tako bomo obhajali zares vredno in milosti polno daritev.