Sv. Samuel Daswa Tshimangadzo

V tednu, ki je za nami smo bili priča sorazmerno redkemu nebesnemu pojavu, istočasno je bila namreč polna luna in delni lunin mrk.  Splet so hitro preplavili mnogi članki, v katerih poznavalci horoskopa svarijo, katera izmed astroloških znamenj bo najbolj na udaru in kaj vse se nam obeta v prihodnosti. Nekateri so šli celo tako daleč, da so ponujali posebne kristale, ki naj bi nas obvarovali pred zlim, ki preti na nas v tem obdobju.

Pri vsem tem moramo biti katoličani trdni v učenju Cerkve. Odločno moramo zavreči vse kakršno vedeževanje, horoskop, astrologijo, čaranje, vraževerstva, uporabo amuletov in podobno. Vse to namreč skriva v sebi voljo po moči, ki bi rada gospodovala nad časom, nad zgodovino in končno nad ljudmi. To pa je v protislovju s češčenjem in spoštovanjem, ki ga dolgujemo le Bogu, ki je gospodar vsega.

Pri tem so nam lahko v zgled tudi svetniki, ki so za nauk Cerkve na tem področju, bili pripravljeni darovati celo svoje življenje. Med njimi je tudi Samuel Daswa Tshimangadzo, ki se je rodil v Južni Afriki leta 1946.

Pri sedemnajstih letih je postal katoličan in sprejel krstno ime Benedikt. Poročil se je in postal oče osmih otrok. Pobožni družinski mož in oče je bil tudi šolski ravnatelj, član kraljeve vlade in velikodušni član skupnosti.

»Bil je odprt za življenje in dobroto,« je pričeval njegov sin. »Bil je pomočnik mnogim ljudem. Cela vas je bila odvisna od njegovega velikega zelenjavnega vrta, polnega paradižnikov, česna in mnogočesa drugega. Nekateri vaščani so bili tako ravni, da jim je zelenjavo dajal brezplačno.« Revnim dijakom je dajal delo na vrtu, da bi z zaslužki lahko plačevali učbenike in uniforme.

Da bi zdravo zapolnil prosti čas mladine, je ustanovil nogometno ekipo. Ker pa so nekoč izgubili več tekem, so si igralci želeli izboljšati igro s pomočjo magije, kar je pogosta praksa v Afriških državah. Daswa je ustanovil novo ekipo, toda njegovo nasprotovanje čarovništvu je povzročalo splošno nejevoljo. Ko je vas zadelo več uničujočih neviht, so vaščani začeli pobirati prispevek, da bi plačali vrača, ki bi poiskal odgovornega čarovnika za vremenske neprilike. Daswa je vztrajno nasprotoval vraževerju in ni hotel plačati prispevka. Skušal jim je razložiti naraven vzrok neviht a vse zaman. Razbesnela množica ga je napadal in ubila. Takoj je obveljal za mučenca in leta 2015 je bil tudi uradno razglašen za blaženega.

Naj nam blaženi Benedikt Daswa izprosi milosti, da bomo obvarovani vseh vplivov laži čarovništva.