št. 569 | Leto XII | 23. 9. – 30. 9. 2024

ŽUPNIJSKO ROMANJE NA KOROŠKO

z agencijo Trud, 5.10., povzetek
Odhod iz Dornberka v jutranjih urah. Vožnja do Krke, kjer je kneginja Ema Pilštajnska – edina slovenska svetnica sv. Hema – leta 1043 zgradila samostan in cerkev ter tako omogočila nastanek kasnejše krške škofije. Ogled znamenite romanske katedrale (1140-1200). Ogledali si bomo tudi romansko kripto z grobom sv. Heme (umrla 1045). Maša. Po kosilu nadaljevanje vožnje do Gospe Svete (Maria Saal), kamor se stekajo reke romarjev že 1300 let. Velja za najstarejšo slovensko božjo pot. Za konec dneva se bomo ustavili še ob Vrbskem jezeru.
CENA: 59 evrov

V soboto, 5.10. bomo odšli na celodnevno romanje po Koroški. Prijave zbiramo v pisarni do 22.9., torej še danes! Dodajam tudi možnost zbiranja prijav na SMS 040-261-355. S prijavo tudi poravnamo stroške, pri prijavi prek SMS pa poravnate ob odhodu. Vabljeni!


PRENOVLJENA ŽUPNIJSKA SPLETNA STRAN:

Na spletu ima župnija novo svežo podobo. Na njej najdemo glavne dogodke in sporočila. Pri tem se zahvaljujemo vsem, ki jo obnavljate in Tadeju Kovačiču za vse dosedanje vestno delo spletne podobe in ažurnost.

MISLI IN NASVETI SVETNIKOV

V tednu, ki je za nami smo bili priča sorazmerno redkemu nebesnemu pojavu, istočasno je bila namreč polna luna in delni lunin mrk. Splet so hitro preplavili mnogi članki, v katerih poznavalci horoskopa svarijo, katera izmed astroloških znamenj bo najbolj na udaru in kaj vse se nam obeta v prihodnosti. Nekateri so šli celo tako daleč, da so ponujali posebne kristale, ki naj bi nas obvarovali pred zlim, ki preti na nas v tem obdobju.

Pri vsem tem moramo biti katoličani trdni v učenju Cerkve. Odločno moramo zavreči vse kakršno vedeževanje, horoskop, astrologijo, čaranje, vraževerstva, uporabo amuletov in podobno. Vse to namreč skriva v sebi voljo po moči, ki bi rada gospodovala nad časom, nad zgodovino in končno nad ljudmi. To pa je v protislovju s češčenjem in spoštovanjem, ki ga dolgujemo le Bogu, ki je gospodar vsega.

Pri tem so nam lahko v zgled tudi svetniki, ki so za nauk Cerkve na tem področju, bili pripravljeni darovati celo svoje življenje. Med njimi je tudi Samuel Daswa Tshimangadzo, ki se je rodil v Južni Afriki leta 1946.

Pri sedemnajstih letih je postal katoličan in sprejel krstno ime Benedikt. Poročil se je in postal oče osmih otrok. Pobožni družinski mož in oče je bil tudi šolski ravnatelj, član kraljeve vlade in velikodušni član skupnosti.

»Bil je odprt za življenje in dobroto,« je pričeval njegov sin. »Bil je pomočnik mnogim ljudem. Cela vas je bila odvisna od njegovega velikega zelenjavnega vrta, polnega paradižnikov, česna in mnogočesa drugega. Nekateri vaščani so bili tako ravni, da jim je zelenjavo dajal brezplačno.« Revnim dijakom je dajal delo na vrtu, da bi z zaslužki lahko plačevali učbenike in uniforme.

Da bi zdravo zapolnil prosti čas mladine, je ustanovil nogometno ekipo. Ker pa so nekoč izgubili več tekem, so si igralci želeli izboljšati igro s pomočjo magije, kar je pogosta praksa v Afriških državah. Daswa je ustanovil novo ekipo, toda njegovo nasprotovanje čarovništvu je povzročalo splošno nejevoljo. Ko je vas zadelo več uničujočih neviht, so vaščani začeli pobirati prispevek, da bi plačali vrača, ki bi poiskal odgovornega čarovnika za vremenske neprilike. Daswa je vztrajno nasprotoval vraževerju in ni hotel plačati prispevka. Skušal jim je razložiti naraven vzrok neviht a vse zaman. Razbesnela množica ga je napadal in ubila. Takoj je obveljal za mučenca in leta 2015 je bil tudi uradno razglašen za blaženega.

Naj nam blaženi Benedikt Daswa izprosi milosti, da bomo obvarovani vseh vplivov laži čarovništva.

Sodelavec oznanil

ŽUPNIJA DORNBERK

  • V ponedeljek so uradne ure od 14.00 do 18.30.
  • Prvo kratko srečanje za strežnike bo v soboto, 28.9. ob 15. uri, vabljeni vsi strežniki Dornberka, Prvačine in Zalošč, predvsem pa dobrodošli prvoobhajanci iz 3. razreda! Po kratkem srečanju sledi piknik in skupno druženje ter igranje nogometa. Zato vabljeni tudi starejši strežniki, možje.
  • Nedeljska maša v soboto je eno uro prej, torej ob 30 uri! Po maši ob 19.30 sledijo Večeri za mlade. Med mlade vabimo tudi pripravnike na birmo. Njihova udeležba pomeni, da želijo biti birmani, to je pridružiti se našemu občestvu, ko se zbira in druži.
  • ZAHVALA: rad bi se vsem, ki ste na naš drugi največji župnijski praznik Marijinega imena pripravljali petje, nagovore, krašenje, slovesno procesijo, čiščenje, branje in streženje v imenu župnije iskreno zahvalil. Pripravili smo lepo slovesnost in se Mariji priporočili.
  • Srečanje animatorjev birmancev v petek po maši.

SKUPNA OZNANILA

  • V oktobru bomo predvidoma začele skupno druženje s petjem. Vse zainteresirane mamice me lahko kontaktirate na telefonsko številko: 051-232-089 – Eva. Za točen dan in uro vaj se bomo dogovorile sproti. Veselim se skupnega druženja ob petju, pogovorih in sladkanju! Eva.
  • NAPOVEDUJEM: začenjamo s klasičnimi mladinskimi srečanji za srednješolce, ki jih bodo vodili animatorji mladih. Prvo bo 4.10., ob 20.00.

ŽUPNIJA PRVAČINA

  • Karitas – vabilo: sodelavke Karitas bomo nadaljevale z molitvijo rožnega venca. Nadaljujemo to sredo. Lepo vabljeni. 

VABILO ZA VPIS K SKAVTOM

Z novim skavtskim letom sprejemamo v svoje vrste nove člane. Vpišejo se lahko vsi otroci od vključno 10. leta dalje. Če se želiš naučiti preživetja v naravi, novih veščin, se družiti in prepevati ob tabornem ognju, pridobiti nove prijatelje in še marsikaj drugega, se nam pridruži. Letos je število novih članov omejeno, tako da hitri prsti štejejo. 😊

 

VEČERI ZA MLADE – z navdihom v veri in življenju

V soboto, 28.9.2024 ob 19.30, bomo v Dornberku gostili mlade iz Vipavske in Goriške. Naš gost bo p. Andraž Arko. V tem letu pripravljamo vrsto srečanj za mlade, ki bodo potekala po župnijah našega okolja. Zanimivi gostje, zakuska, poživljajoče petje in molitev nas bodo spremljali od Gorice do Ajdovščine. Prvo v tej vrsti je ravno objavljeno.

V naši župniji ste povabljeni predvsem srednješolci in študentje, seveda ste dobrodošli tudi novi pripravniki na birmo in pretekli birmanci. 

 

Dan

Godovi

Mašni namen

Srečanja

23. pon

Sv. Pij iz Pietrelcine

† Čotar Lovrenc in Lojzka, Kolodvorska 7

 

24. tor

 

V čast Svetogorski Mariji

Maša ob 7.30

25. sre

 

† Franko Cotič, obletna

 

26. čet

 

† Marija Kovačič, nečaki

 

27. pet

Sv. Vincencij Pavelski

† Anka Baša, 1. obletna, Gregorčičeva 45, domači

Animatorji birmancev

28. sob

 

Dornberk 18.30 – † David Šinigoj, obletna, Vodnikova

                            – Za srečno pot in blagoslov v tujini

strežniki

Večer za mlade

29. ned

26. NEDELJA

MED LETOM

        Zalošče 8.15 – † Andrej Rojc, Zalošče 19

  Dornberk 9.30 – Živi pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina      

 Prvačina 10.45 – † Damjan Gregorič, po namenu, Prvačina 85