25 let prepevanja pri sv. Lovrencu

Sobotni večer, 21. maja 2016. To ni bil navaden večer. Tone Pavček bi rekel, da je “nekaj v zraku, lepega, nežnega, nekaj, kar odseva v očeh in odmeva v ljudeh”.

Zaloščani si ga bomo zapomnili po prelepem koncertu zaloškega cerkvenega pevskega zbora, ki so ga pevci in pevke skupaj  z organistko gospo Valentino Gregorič Saksida pripravili ob 25- letnici njihovega prepevanja.

Zbor je prvič zapel na veliko noč, 31. 3. 1991 in od tedaj dalje neprekinjeno bogati in lepša bogoslužje v cerkvi sv. Lovrenca v Zaloščah.

“V zboru doživljamo prelepe stvari,” pravijo pevci,  “se smejemo, načrtujemo in slavimo Boga, ki nas je združil in nam ponudil to enkratno doživetje. Vedno znova odkrivamo darove, s katerimi osrečujemo sebe in tudi druge. Ni nam težko, kajti Bog je naša moč in skala, na kateri varno stojimo.”

Ura in pol, kolikor je trajal koncert, je minila prehitro, saj so pevci pripravili bogat in pester repertoar, obogaten s prelepim veznim tekstom, polnim misli o življenju in njegovih vrednotah, o veri, prijateljstvu  in ljubezni ter o  angelih, ki nas spremljajo na naši poti. Koncert sta popestrili še glasbeni točki: duet Petre Rusjan (viola) in Katje Peric (violina) ter skladba Liama Marc Baša, ki jo je zaigral na baritonski tubi.

Ob koncu so se pevci zahvalili  zborovodkinji  in duši zbora gospe Valentini za vztrajnost, potrpežljivost in dobro voljo.  Zboru pa so se za srebrno obletnico prepevanja in služenja domači cerkvi zahvalili tudi predstavniki župnije in Vokalne skupine žene iz Dornberka ter predsednica Krajevne skupnosti Dornberk.

Koncert se je zaključil tako, kot se spodobi: mogočno in z veliko hvaležnostjo za dar petja, ki jo je bilo mogoče začutiti v vsaki zapeti in zaigrani noti.  Za to je poskrbela tudi glasbena spremljava  Valentine Gregorič Saksida (klavir in orgle), Petre Rusjan (viola), Ane Lipušček (flavta), Brigite Faganel (kitara), Janija Gregoriča (trobenta), Davida Mozetiča (saksofon) in Uroša Uršiča (bas klarinet).

Pevcem in ga. Valentini čestitamo za prehojeno pot. Naj Bog blagoslavlja in spremlja tudi naslednjih – novih 25 let prepevanja, kajti  “ko hodiš, pojdi zmeraj do konca”. (Pavček)

Scroll to top