V ČASU IZREDNIH RAZMER, splošna navodila za župnijo

Spoštovani, ne zgodi se pogosto, da župnik opravlja mašo za župljane v svoji izbi. Kot že večkrat sporočeno so škofje oznanili prekinitev vseh srečevanj v škofiji. Izjeme so pogreb v ožjem krogu, maziljenje in osebna molitev v cerkvi.

Nekaj napotkov za naši župniji:

  • mašne namene, ki so oznanjeni opravljava na dogovorjene dneve. Kdor ima mašni namen objavljen naj se v domačem krogu zbere in opravi ta dan duhovno obhajilo ali molitev rožnega venca po namenu.
  • župljani vabljeni, da se vstavite v cerkvi v nedeljo ali med tednom pri osebni molitvi. V cerkvi v Dornberku bo izpostavljeno najsvetejše vse dni. Skrbite, da vas ne bo več kot 10 na enkrat pri osebni molitvi in da ste dovolj oddaljeni.
  • Nedelja naj postane dan družinskega bogoslužja. Škofje ne odvezujejo posvečevanje nedelje. Zato vsaka krščanska družina ali kristjan v družini opravi obred molitve s Svetim pismom. Obred pripravite z nekaj nabranimi travniškimi rožicami, svečo, križem, če ste pevska družina s kakšno pesmijo. (spodaj prilagam način)
  • Krščanski starši uporabite pobarvanke za otroke iz povezave: https://katoliska-cerkev.si/media/datoteke/2020/3_%20postna%20nedelja.pdf
  • vsako nedeljo boste prejeli po emailu in na spletni strani katehezo, ki jo lahko uporabite za družinsko slavje. Ni dovolj, če rečete ‘saj smo šli na sv. Katarino’, potrebna je tudi vsebina, ki jo daje Božja Beseda in vaše sporočilo/oznanilo.
  • na televiziji je prenos maše v nedeljo ob 10.00. Duhovno spremstvo je tudi na radiju Ognjišče.
  • Dnevno prebiranje Božje besede ali brevirja (www.hozana.si)

Vsak dan verniki naj preberejo odlomek dnevne Božje besede in premišljujejo o vsebini. Berila, psalm in evangelij so navedeni v katoliških koledarjih ter na spletni strani www.hozana.si. Lahko zmolijo del ali celoten brevir.

Slovenska katoliška založba Družina preko revije Magnificat ponuja v času, ko so zaradi izrednih razmer odpovedanesvete maše in je omejen dostop do bogoslužnih prostorov, prost dostop do vseh molitvenih vsebin. V postnem času vse do velike noči odpirajo popolnoma prost dostop do bogoslužno-molitvene revije Magnficat v spletni obliki.

  • starši: nekateri od vas ste poskrbeli, da se otroci niso udeležili verouka že v četrtek. Prav tisti otroci pa se mirno igrajo skupinske športe po kampotu in drugje! Žal so izredne razmere za vse, naj se igrajo pinkponk! Zavržno je tudi številčno zbiranje ob domačih praznovanjih, saj so okuženi že med nami, organizatorji pa bodo odgovorni za smrt vsakega med nami, ki bi zaradi bolezni umrl.
  • otroci so zaskrbljeno spraševali kaj bodo počeli doma: oskrbite jim primerno literaturo iz domače police, stara ognjišča… Navajajte jih na ustvarjalnost, napotite na rezbarjenje, izdelovanje iz papirja, lesa, kovine, šivanje, skupaj (ali samostojno) kuhajte, imejte sprehode… in čimmanj tehnologije. Dogovorite se kdaj in koliko časa.
  • ostanite več časa skupaj in ga izkoristite za druženje v družini.
  • prosim, da skupina, ki je na vrsti cerkev nekoliko vseeno osnaži in predvsem razkuži kljuke.
Scroll to top