Sv. mati Terezija, sv. papež Pij X. in škof Janez Gnidovec

Vsi poznamo veliko svetnico in Nobelovo nagrajenko sveto mater Terezijo. Le malo pa jih ve, da je Terezijo za misijonarski poklic navdušil naš rojak Slovenec, svetniški kandidat Janez Gnidovec.

Gnidovec je sprva kot kaplan deloval tudi v naših bližnjih krajih, Vipavi in Idriji. Kasneje pa je prevzel delo profesorja na Gimnaziji Kranj in v Šentvidu nad Ljubljano. V zrelih letih je vstopil k lazaristom, saj si je srčno želel postati preprost misijonar. Na svoje presenečenje pa bil poklican in posvečen za škofa, svojo pastirsko službo je opravljal v škofiji Skopje, kjer je tudi spoznal mlado mater Terezijo. Ta je kasneje o njem zapisala:

»Naš škof Gnidovec je bil svetnik. Vsi smo ga klicali s tem imenom. Bil je pravi duhovnik po Jezusovem Srcu; blagega in ponižnega srca. Ko sem odhajala v misijone, je zame maševal, obhajal me je, me blagoslovil in rekel: »V misijone greste. Dajte Jezusu vse, samo Zanj živite, bodite samo Njegova, samo Njega ljubite, samo Zanj se žrtvujte. Naj vam bo Jezus vse v vašem življenju«. Prepričana sem, da prosi zame in da imam v njem pri Jezusu zaščitnika.«

Skrivnost njegovega svetništva pa se je skrivala v preprostem reku, ki si ga je vzel za svojega in ga pogosto ponavljal: Ohrani red in red bo ohranil tebe! Red je ohranjal na vseh področjih svojega življenja, tudi duhovnem, o tem so pričali številni, ki so ga poznali. In prav to naj bo tudi naše glavno sporočilo iz njegovega življenja.

Kako konkretno urediti duhovno življenje, pa je v svojem znamenitem katekizmu takole zapisal svetniški papež Pij X:

Red lepega življenja:

  1. Zjutraj se v mislih najprej obrni k Bogu ter se pokrižaj. Pravi čas vstani, se spodobno obleci in moli jutranjo molitev.
  2. Vsako nedeljo in vsak zapovedan praznik pojdi k sveti maši! Poslušaj božjo besedo. Udeležuj se cerkvenih pobožnosti.
  3. Moli pred jedjo in po jedi. Angelovo češčenje moli ob zvonjenju zjutraj, opoldne in zvečer.
  4. Hodi pogosto k Jezusu v Zakramentu ljubezni.
  5. Dolžnosti svojega stanu spolnjuj natanko. Vsako delo izvršuj vestno.
  6. Udeležuj se le poštenega razvedrila.
  7. Vedno bodi trezen.
  8. V občevanju bodi plemenit: Nikogar hote ne žali. Ne izreci nikdar nespodobne besede. V vsem življenju nobene laži!
  9. V skušnjavi se obrni k Bogu in se takoj odloči: Nič nizkotnega ne sme v mojo dušo!
  10. V trpljenju ne omaguj. Dvigni srce k nebeškemu Očetu in reci: Zgodi se tvoja volja!
  11. Noben dan naj ti ne mine brez dobrega dela.
  12. Dan skleni z mislijo na Boga: s kesanjem nad grehi in z zahvalo za božje dobrote. Noben dan brez večerne molitve.

Naj nam bodo pravkar prebrani zgledi in praktične spodbude svetnikov v pomoč, da si bomo tudi sami vztrajno in vestno prizadevali za rast v svetosti.