Utrinki z župnijskega romanja na Koroško

V soboto, 5.10.2024, smo  romarji iz Dornberka, Prvačine in Zalošč krenili na pot proti Avstriji. Vožnja mimo Ljubljane in naprej na Gorenjsko ter skozi karavanški predor nas je pripeljala na avstrijsko Koroško vse do Krke, kjer je kneginja Ema Pilštajnska – edina slovenska svetnica sv. Ema – leta 1043 zgradila samostan in cerkev ter tako omogočila nastanek kasnejše krške škofije. Tam smo v slikoviti kripti »stoterih stebrov«, kjer je tudi svetničin grob, najprej imeli sveto mašo. Pri njej smo še posebej priporočili Bogu  vse naše domače in vse župljane.  Potem smo si ogledali znamenito katedralo, ki nam jo je slikovito predstavila naša vodička.

Po obilnem kosilu v bližnjem gostišču smo nadaljevali pot do Gospe Svete (Maria Saal), kamor se stekajo reke romarjev že 1300 let. Velja za najstarejšo slovensko božjo pot, ki stoji na, za Slovence, sveti zemlji: na ravnini med Krnskim gradom in gosposvetsko cerkvijo in je zibelka slovenstva in naše prve državnosti. Prvo cerkvico je tukaj postavil sv. Modest, katerega ostanki tudi počivajo v njej. Bil je prvi misijonar in škof med Slovenci. Današnja cerkev je veličastna gotska stavba iz srede 15. stol. z mnogimi umetninami.

Za zaključek pa smo se še ustavili v Vrbi, živahnem turističnem kraju, ki leži na skrajnem zahodnem delu Vrbskega jezera. To  je tudi največje jezero na Koroškem. Ob pesmi in molitvi rožnega venca smo se zvečer srečno vrnili domov.

Oglejte si fotografije z romanja >