Papež Frančišek Janeza Pavla II. in Janeza XIII. proglasil za svetnika

TRG SV. PETRA (nedelja, 27. april 2014, RV) – »V čast Svete in nedeljive Trojice, v povišanje katoliške vere, in v rast krščanskega življenja z oblastjo našega Gospoda Jezusa Kristusa, blaženih apostolov Petra in Pavla in z našo oblastjo, potem ko smo zrelo preudarili in pogosto prosili za Božjo pomoč, in po nasvetu mnogih naših bratov odločamo in določamo, da sta blažena Janez XXIII.in Janez Pavel II. sveta,in ju vpisujemo v seznam svetnikov.

Določamo, da ju je treba med svetimi v vesoljni Cerkvi častiti s pravo pobožnostjo.V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

Tako je papež Frančišek ob navzočnosti vsaj milijonske množice vernikov na Trgu sv. Petra, na Ulici sprave ter okoliških trgih in ulicah, razglasil Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. za sveta.

(vir: Radio Vatikan)

Naj ob tej priložnosti obudimo spomine na obisk Papeža Janeza Pavla II. v Postojni leta 1996. Vsi, ki smo prisostvovali tej slovesnosti smo začutili veličino in toplino njegovega dobrega srca. Kako lepo je bilo, ko nas je nagovoril v slovenskem jeziku in nam prisrčno dejal:«Papež ima vas rad!«.

Kljub temu, da smo bili zbrani iz različnih krajev smo se takrat počutili kot ena velika družina. Sproščeno vzklikanje, ploskanje in ubrano prepevanje nas je povezalo in v knjigo našega življenja smo zapisali še en prečudovit dan, ki se ga vedno z veseljem spominjamo.

In še pesem, ki smo jo takrat prepevali papežu …

“Ti si ta luč sveta,
biser poslan z neba, ki razsvetljuješ dan …”

Poslušate jo lahko na spodnji povezavi:

Scroll to top