Tedenska oznanila

Št. 270           Leto VI              december – 16.12. 2018

 

DOBRODELNA AKCIJA NAŠIH VEROUČENCEV

To, kar imamo,

radi drugim damo.

Česar se mi veselimo,

radi z drugimi delimo.

Kako smo veseli vsakega daru, ki nam ga poklonijo starši, prijatelji, dobri ljudje. Dar dopolni to, kar imamo, olepša naše življenje, pomaga nam naprej, celo rešuje življenje. Bog nam za božič podarja svojega Sina, ki prihaja med nas zato, da bi vsi na svetu lepo živeli. Dar njegovega življenja pa lahko sprejmemo samo v odprta srca, ki so pripravljena z Jezusom sprejeti tudi ljudi vsega sveta. Vsi smo bratje in sestre. Ne more nam biti lepo, če vemo, da nekdo trpi, je bolan, ne more v šolo, nima kruha, je brez strehe nad glavo …

Z veroučenci smo se v letošnjem adventnem času odločili, da pokažemo, da je naše srce veliko in nam je mar za druge. Tako smo postali botri dečku Marcosu da Silvi iz Brazilije, iz mesta Corumbá. Tu je Salezijanski center, ki nudi zavetje najrevnejšim in zapuščenim otrokom, ki jih je na tem obmejnem predelu z Bolivijo zares veliko. V tem misijonu je živel misijonar, naš rojak, Ernest Saksida. Ko je bil star 15 let je zaprosil, da bi kot salezijanski novinec smel v misijone. Določili so ga za obsežno pokrajino Mato Grosso v Braziliji, kjer je preživel skoraj celo življenje. Na noge je postavil misijon, v katerem danes vsak dan najde svoj dom preko štiri tisoč otrok. Po njegovi smrti je delo prevzela njegova nečakinja Laura, pomagajo ji bratje salezijanci.

Deček Marcos je star 11 let in obiskuje 5. razred v šoli Don Bosco v popoldanskem času. Ob dopoldnevih obiskuje obšolski program v okviru misijona in je v delanju domačih nalog ravno tako dober kot pri športnih aktivnostih. Marcos rad hodi v šolo, njegov najljubši predmet je matematika. Živi skupaj s starimi starši, mamo, sedmimi brati in sestro. Starša sta ločena. Oče zelo skromno prispeva k vzdrževanju otrok. Mama pa je bolehna, po zadnjem porodu se ji je zdravstveno stanje še poslabšalo, zato sedaj doma izdeluje domače slaščice in jih prodaja. Sestra Juliana, ki je stara 17 let, je pred kratkim rodila, vendar jo je oče otroka zapustil. To je še poslabšalo finančni položaj družine. Velika družina živi v hiši, ki ima dve ločeni sobi. V eni živita stara starša, v drugi pa mama z vsemi otroki.

Sredstva, ki jih bomo zbrali v okviru naše akcije bodo namenjena za stroške šolskih potrebščin v celoti, osnovno zdravstveno varstvo, zdravstvene preglede in cepljenja, prevoz v šolo z mestnimi prevoznimi sredstvi, šolsko malico …

V veroučnih učilnicah bomo imeli »šparovčke«, otroci povabljeni, da darujete po svojih močeh, starši pa, da jih pri tem spodbujate. Vsak razred posebej bo zbiral nalepke. Za vsakih darovanih 50 centov bomo prilepili eno.

Naj nam misel na to, da se zaradi naše pomoči veseli na drugem koncu sveta brazilski otrok, prinese pogum in veselje za graditev lepšega sveta. Prav vsakdo lahko sodeluje pri tem! Sveta res ne moremo spremeniti, lahko pa polepšamo življenje enemu človeku. In tako se začne …

 

KORENINE

Kdor se spominja, vase se povrača,
vase, v svoje korenine;
blizu mu beseda je domača,
blizu narodove bolečine.

Korenine so nevidne,
skrite v podzemlje,
a vendar za rast so najpomembnejše,
ker dajejo življenje.

Iz njih kot živ spomin
zraste steblo, listje mlado, drevje;
korenine so očem nevidne,
a porajajo življenje.

Spomin je znak notranjega življenja;
dale nevidne, a žive so ga korenine,
dale so odsev vsega veselja in trpljenja,
radovanja in ihtenja,
smrti in vstajenja,
dale so odsev želja in najglobljega hotenja,
dale so odsev nekdanjega, a hkrati našega življenja.

Danijela

 

VABLJENI NA PREDSTAVITEV NOVE KNJIGE

Ivo Bric: VOJAŠKI DNEVNIK 1915–1919

V petek, 14. decembra 2018, ob 19.30 v avli OŠ Dornberk Knjigo bosta predstavila urednika in pisca spremne študije prof. Peter Černic in dr. Renato Podbersič.

Pogovor z njima bo vodil zgodovinar in novinar dr. Jože Možina. Vljudno vabljeni!

Ob 18.30 bo v župnijski cerkvi sv. Danijela sv. maša za pokojnega Iva Brica.

 

SKUPNA OZNANILA

Škofijska gimnazija Vipava vabi zainteresirane učence 8. in 9. razreda in njihove starše na dan odprtih vrat, ki bo v soboto, 15. 12. 2018, s pričetkom ob deveti uri. Predstavili bodo življenje na šoli in v dijaškem domu.

Srečanje za starše 5. razreda je v sredo po maši.

BIRMANSKE SREČANJA v pripravi na birmo začnejo v soboto ob 16.00 pred župniščem v Dornberku. Zberemo se animatorji in birmanci iz Dornberka in Prvačine.

Vabljeni vsi, ki vam je blizu klasična, operna in sakralna glasba, v ponedeljek,10.12.2018, ob18.45 uri, v cerkev Sv. Danijela, ko nas bo obiskal Luka Debevec Mayer.

Vabimo na adventni oratorij za otroke, prijavnice dvignite pri oznanilih.

MARIJANSKI KOLEDAR lahko dvignete pri izhodu iz cerkve, dar je 2,5€ (oddajte v nabiralnik za tisk).

 

OZNANILA ŽUPNIJE DORNBERK

Srečanje mlajše zakonske skupine je v ponedeljek ob 20.30.

Srečanje za bralce je v četrtek po maši in češčenju.

Sprememba ure delavniških maš, od ponedeljka ob 18.00.

Vabilo na svetopisemske urice za najmlajše: v petek 14.12. bi imeli svetopisemsko urico za najmlajše letnik 2014 in 2015. ob 17.00. uri, v župnišču. Srečanje bi zaključili s sveto mašo, kjer bodo otroci tudi sodelovali. Pri maši se nam pridružijo še predšolski otroci.

SPOVED V DORNBERKU, Nedelja, 16.12.,  od 17.00 do 19.00, Četrtek, 13.12., od 16.00 do 17.30 in Petek, 14.12., od 16.00 do 17.30 s spovedniki od drugod. Spoved lahko opravimo tudi osebno v župnišču ali po drugih župnijah. Plakat visi na oglasni deski in spletu.

V petek pri maši sodeluje 1. razred

STREŽNIKI v soboto ob 9.00.

ANIMATORJI v soboto.

Veroučenci vabljeni, da se priključimo adventni akciji zbiranja sredstev za Marcosa. Pri verouku lahko oddate svoj dar zanj.

 

OZNANILA ŽUPNIJE PRVAČINA

V soboto ob 17.00 je v Prvačini maša in pri njej spovedovanje.

ROŽNI  VENEC: na zadnji seji ŽPS smo se dogovorili, da bomo v naši župniji pričeli z molitvijo rožnega venca. Molili bomo ob sredah ob 18. uri, prvič v sredo, 12.12. 2018, ko se bomo pogovorili še o podrobnostih.

Ker usmerja pogled na Kristusa, je ta prastara molitev že stoletja vir moči in poguma, vir milosti in blagoslova. Ljudje potrebujemo Marijino posredovanje pri Bogu, zato z vero in zaupanjem radi molimo rožni venec in pristopimo v čimvečjem številu –  Jezus nas vabi in pričakuje.

 

Čiščenje in krašenje

  • Dornberk:  Tabor do številke 35
  • Prvačina: 121-140
  • Zalošče: Zalošče 29c-50

 

Branje

  • Dornberk: 3. skupina
  • Prvačina: 4. skupina
  • Zalošče: 3. skupina

 

Dan Godovi Maše Mašni namen Srečanja
10. pon   Dornberk Na čast Svetogorski Materi Božji, Prešernova Koncert-Luka

Mlajša zakonska

11. tor   Dornberk Za pokojne iz Dornberka, ki potrebujejo molitve  
12.

sre

  Dornberk Za zdravje, Gregorčičeva 12 Starši 5. razreda

Rožni venec -Prvačina

13. čet  

Sveta

Lucija

Dornberk

 

Jelka Kavčič, Draga 7

Pokojni iz družine, Gregorčičeva 25, Zalošče 51

Bralci
14. pet  

Sveti Janez

od Križa

Dornberk

 

Bogdan Bric – obletna, Draga 4

Pokojni Mozetič, Prešernova 10

Ivo Bric-Vojaški dnevnik

Svetop. urice

Maša-1.r.

15. sob   Dornberk

 

Prvačina

V zahvalo po namenu, Vodnikova 46

Malka Mozetič in Stane Jenko, Prešernova 10

g. Stanko Sivec

Birmanci

Strežniki animatorji

16. ned  

 

3. ADVENTNA NEDELJA

Dornberk Za župniji Dornberk in Prvačina  

 

Prvačina Vecchiet Jožef in družina, Prvačina 50 – obletna

Keber Davorin Martin, Prvačina 69

Zalošče Pokojni starši Rojc in brat, Zalošče 19