Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.  Strinjam se s Splošnimi pogoji

  Št. 493       Leto X     26. 3. - 2. 4. 2023

  Starši ste danes pred novimi izzivi

  Marjeta Bec iz Družine in življenja je prepričana, da je biti mama poslanstvo, na katerega se ne moreš nikoli zares pripraviti. »Črpaš iz dediščine, ki si jo prejel od svojih staršev, se učiš na svojih napakah in se trudiš, da bi otroke poslal v svet opremljene za življenje, da bi jim predal vrednote, ki ti največ pomenijo.«

  Otroci po njenih besedah potegnejo iz nas najboljše, pa tudi najslabše. »Soočimo se s svojo ranljivostjo in nemočjo, pa tudi z neverjetno močjo, ki je potrebna ob neprespanih nočeh, boleznih in stiskah otrok.«

  Ko otroci odraščajo, spoznavaš, da jih moraš počasi spuščati iz svojih rok in predajati v Božje roke, poudarja Marjeta Bec. »Dokler so otroci majhni, moliš z njimi, ko odrastejo, moliš zanje. Kaj je najtežje? Da sadove svoje vzgoje navadno vidiš šele takrat, ko dočakaš vnuke. Toda krščanski starši imamo eno veliko prednost – da ne vzgajamo sami, temveč z Božjo pomočjo.«

  Njen mož Matej pa dodaja, da biti oče v današnjem zmedenem svetu ni lahko. »Od nas se pričakuje, da se bomo aktivno vključevali v vzgojo otrok, enakovredno sodelovali v gospodinjstvu, hkrati pa bili glava družine – zaščitniki in varuhi. Sam si želim, da bi bil otrokom dober zgled, da bi iz njega lahko črpali za svoje življenje in za odnose, ki jih bodo gradili.«

  Povzeto po Ognjišču

   

  MISLI IN NASVETI SVETNIKOV

  Velika noč je tik pred vrati in naše postno popotovanje se tako približuje koncu. Zato je prav, da svoja spokorna prizadevanja okrepimo, da bomo zares pripravljeni obhajali največji krščanski praznik. Bistvo celotnih postnih priprav pa je temeljno spreobrnjenje, ki se kaže v dobri sveti spovedi. Le tako lahko zares očistimo svojo notranjost in pripravimo prostor Vstalemu Kristusu.

  Ko se tako začenjamo pripravljati na ta zakrament, se razumljivo vprašamo - kaj je ključno, da ga bomo zares vredno prejeli? Tudi na to vprašanje najdemo odgovor pri svetnikih in njihovih zgodbah.

  Don Bosko, veliki svetnik, ki je svoje življenje posvetil obubožanim in osirotelim fantom iz predmestja Torina, je med drugim veljal tudi za priljubljenega spovednika. Dnevno je več ur preživel v spovednici, kjer je skrbel za duše svojih gojencev, pa tudi drugih romarjev, ki so se zgrinjali k njegovi spovednici.

  Nekoč je, ko se je spraševal, kaj je zares bistveno za dobro opravljeno spoved, imel videnje, v katerem so mu bile razodete ovire, s katerimi nam hudobec preprečuje, da bi zares vredno prejeli ta zakrament.

  V videnju je zasačil grozljive spake, kako s tremi vrvmi vežejo njegove fante, medtem ko se pripravljajo na sveto spoved. Od zveri je v videnju zahteval, da mu objasnijo pomen njihovega početja. Kar je izvedel, je kasneje obrazložil svojim fantom: "Kaj pomenijo tiste tri vrvi? Prva sili fanta, da molči v spovednici. Vrv mu zapira usta, da se zaradi sramu ne spove vsega ali pa pove, da je kak greh storil trikrat ali samo dvakrat, čeprav natančno ve, da je bilo štirikrat. Ta je prav tako neodkrit, kot tisti, ki molči. Druga vrv je pomankanje kesanja, tretja pa trdnega sklepa.

  Če hočete torej pretrgati te vrvi in se iztrgati hudiču iz rok, se spovejte vseh grehov, obudite resnično kesanje in trdno sklenite, da boste poslušali nasvete spovednika.«

  Upoštevajmo torej konkretne nasvete svetnika in se dobro - v duhu molitve, pripravimo na sveto spoved. Tako bomo dokončno pretrgali vrvi, ki nas ločijo od tega, da bi zares vstopili v poglobljen odnos z Jezusom in ga vdano pospremili preko Kalvarije do veselja polnega Velikonočnega jutra.

  Sodelavec Oznanil

   

  ZAHVALA ZA TEČAJ PRIPRAVE ŠTRUKLJEV

  Iskrena hvala vsem, ki ste pomagali pri organizaciji in izvedbi tečaja priprave štrukljev, ki je bil zelo lepo sprejet. Imeli smo lepo medgeneracijsko druženje in se marsikaj novega naučili.

  Štruklji so uspeli in z njimi so birmanci razveselili starejše iz naše okolice. S podporo župnika Boštjana, pomočjo kmečkih žena, članic Karitas in izkušenega kuharja smo izvedli tečaj in že razmišljali kaj bi se lahko ob morebitni ponoviti tečaja naučili pripraviti.

   

  DUHOVNA PRIPRAVA NA VELIKO NOČ BO V SOBOTO 1. 4. OB 16ih!

  Dobimo se za župniščem, kjer bo skupni začetek nato pa se razdelimo. Otroci bodo imeli mini oratorij v okolici župnišča, odrasli pa v kapeli srečanje z br. Joškom Smukavcem.

  Ob 18:30 bo družinska sveta maša, po maši pa srečanje za mlade in birmance, ki bo potekala v župnijski dvorani

  Od 16ih pa do konca svete maše bo v cerkvi možnost za sveto spoved.

  Povabljeni vsi, da izkoristimo to priložnost in si vzamemo nekaj ur za odmik od vsakdanjih opravil in hitenja, se pustimo biti nagovorjeni in se tudi na ta način pripravimo na Veliko noč.

   

  SKUPNA OZNANILA

  • Tudi letos, kot zdaj že tradicionalno, lepo vabljeni na igrano uprizoritev Jezusovega trpljenja in smrti v obliki pasijona po ulicah Tabra nad Dornberkom. Pasijon se bo odvil v petek, 31. marca 2023, ob 19:30.
  • Ta teden bo v okviru verouka velikonočna sveta spoved za vse veroučence od 4. razreda dalje. Ostali razredi pa imajo reden verouk po urniku. V velikem tednu ne bo verouka. Zato pa starši poskrbite, da se boste skupaj z otroki redno udeleževali bogoslužja oz. obredov velikonočnega tridnevja.

  Ko se boste doma pripravljali na praznovanje, se z otroki čim več pogovarjajte o vsebini praznikov, smislu posta in odpovedi na veliki petek, o pomenu velikonočnih jedil, blagoslovu jedil in ognja, da osmislite praznovanje našega največjega praznika.

   

  ŽUPNIJA DORNBERK

  • Srečanje za strežnike je v petek ob 17. uri. Pridite v čim večjem številu, ker se bomo pripravljali na obhajanje velikonočnega tridnevja!
  • V petek pol ure pred mašo bodo birmanci pripravili križev pot v cerkvi.
  • V soboto vabimo 7. r., da uredi učilnice in pripravlja petkovo sodelovanje pri maši.
  • V petek pol ure pred mašo birmanci vodijo križev pot.
  • V nedeljo ob 14.00 pripravljajo križev pot skavti!

   

  ŽUPNIJA PRVAČINA

  • Molitev rožnega venca je v sredo ob 18.00, vabljeni.

   

  POSTNA SPOVED PRI NAS IN V NAŠI BLIŽINI

  Vabim vas, da se v teh dneh duhovno odpočijete oziroma razbremenite z zakramentom sprave in odpuščanja. »Pridite k meni«, pravi Jezus, »vsi, ki se trudite in ste obteženi in jaz vas bom poživil«. Za svoje duševno zdravje si vzemimo pol ure časa in iskreno kličimo Božjega odpuščanja in prošnjo za spreobrnjenje.

   

  DORNBERK

  • Petek, 31. 3. od 17:30 – 18:30: Jožef Ličen, Boštjan Toplikar
  • Sobota, 1.4. od 17:00- 19.30: Robert Ušaj, Rafael Leskovec, br. kapucini
  • Nedelja, 2. 4. od 17.00-19.00: Rafael Leskovec, Sašo Mugerli, Boštjan Toplikar

  BRANIK

  • Nedelja, 26. 03. od 14:00  do 15:00: Boštjan Toplikar
  • Sobota, 1. 04. od 17: 00 do 18:00: Marko Kos
  • Nedelja, 2. 04. od 14:00  do 15:30: Cvetko Valič

  ŠEMPETER

  • Celodnevno spovedovanje, petek, 31.3. od 8:00 do 18:00

   

  ČIŠČENJE IN KRAŠENJE

  • Dornberk: Tabor do konca
  • Prvačina: 201-220
  • Zalošče: 2.4. – CVETNA NEDELJA: ureditev božjega groba: Gmajna 1. del

   

  BRALCI

  • Dornberk: 1. skupina
  • Zaloška maša: 1. skupina
  • Prvačina: 2. skupina

   

  Dan Godovi Mašni namen Srečanja
  27. pon   † Franc in Danica Saksida, Potok 11  
  28. tor   †† iz družine Šinigoj, Vodnikova 19 Maša ob 7.30
  29. sre   † Anica in Tomi Saksida  
  30. čet   † Nada Cotič, sodelavke Karitas  
  31. pet   † Danica in Andrej Manfreda Strežniki 17.00

  Sodelovanje 7. r.

  Pasijon v Tabru

  1. sob   †† Cotič in Špacapan, Vodnikova 10a Duhovna priprava
  2. ned 6. POSTNA NEDELJA – CVETNA – NEDELJA GOSPODOVEGA TRPLJENJA   Zalošče  8.15 – † Marija Lisjak, Zalošče 63

  Dornberk  9.30 – Živi in pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina

  Prvačina 10.45 – Za zdravje družin Rojko in Lojk in vse pokojne,                  Prvačina 215f

  14.00 vodijo skavti
  Scroll to top