Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.  Strinjam se s Splošnimi pogoji

  Št. 460       Leto IX        7. 8. - 14. 8. 2022

  Ena zdravamarija, ki jo molimo premišljeno, prinese več milosti kot na tisoče zdrdranih

  Milijoni katoličanov pogosto molijo zdravamarijo. Včasih hitro, ne da bi sploh mislili na besede, ki jih izgovarjajo. Ta članek nam lahko pomaga moliti to molitev bolj goreče in z večjim zavedanjem, kako globoka je.

  • Dobro moljena zdravamarija napolni Marijino srce z veseljem in nam izprosi velike milosti. Ena sama zdravamarija, ki jo molimo premišljeno, prinese več milosti kot tisoč zdrdranih.
  • Zdravamarija je zlata jama, iz katere lahko vedno jemljemo in se nikoli ne izprazni. Mislite, da jo je težko moliti? Vse, kar moramo narediti, je, da se zavedamo njene vrednosti in da razumemo njen pomen.
  • Sveti Hieronimpravi, da so “resnice, ki so zaobjete v zdravamariji, tako veličastne in tako čudovite, da jih noben človek ali angel ne more v celoti dojeti”.
  • Sveti Tomaž Akvinski, princ med teologi, “najmodrejši med svetniki in najbolj svet med modrimi”, kot ga je imenoval papež Leon XIII, je v Rimu 40 dni pridigal o zdravamariji in polnil srca navzočih z navdušenjem.
  • Učeni jezuit  Suárezje rekel, da bi ob svoji smrti z veseljem zamenjal vse svoje knjige, ki jih je napisal, in vse svoje delo, ki ga je opravil, v zameno za eno pobožno izmoljeno zdravamarijo.

   

  MISLI IN NASVETI SVETNIKOV

  Sveti Lovrenc, katerega god praznujemo v sredo, je bil diakon in mučenec, rojen v 3. stoletju v Rimu. Skozi zgodovino je postal zelo priljubljen svetnik, samo v Sloveniji je  njemu posvečenih kar 51 cerkva, med njimi tudi v Zaloščah, kjer njegov praznik še posebej proslavljamo. Odgovor na to, zakaj so tega svetnika ljudje tako vzljubili, lahko najdemo v zgledih iz njegovega svetega življenja. Poglejmo si torej 4 zglede iz njegovega življenja, ki jih lahko posnemamo vsi mi, že danes:

  1. Služenje Cerkvi

  Sveti Lovrenc je bil eden izmed sedmih diakonov papeža Siksta II. Njegove naloge so tako bile pomoč in strežba pri papeževem bogoslužju, skrb za cerkveno premoženje ter skrb za vse pomoči potrebne. Vse svoje moči je nesebično posvečal službi Cerkve, vse do svoje mučeniške smrti in prav s tem je postal zgled tudi vsem nam. Ključnega pomena je namreč to, da ozavestimo, da je vsak krščen posameznik član velike skupnosti Cerkve. Vsak izmed nas je poklican, da k tej veliki skupnosti nekaj prispeva in jo s tem oblikuje in bogati. Pomislimo, kje smo tudi sami poklicani, da prispevamo v naši skupnosti? Mogoče so to razne skupine, kot so to pevci, strežniki, animatorji, molivci živega rožnega venca, krasilci in čistilci cerkva ipd. Mogoče pa nas Bog celo kliče v duhovniški poklic, kjer se bomo popolnoma darovali v službo Cerkve?

  1. Skrbno upravljanje z denarjem in pomoč bližnjemu

  Ena izmed nalog svetnika je bila tudi skrb za cerkveno bogastvo. Prav to je zmotilo takratnega cesarja, ki je preganjal kristjane. Najprej se je ta iz pohlepnosti spravil na papeža in ga ugrabil ter od njega zahteval cerkveno premoženje. Papež je seveda odklonil. Uspelo pa mu je, še preden ga je cesar umoril, predati sporočilo Lovrencu, naj vse cerkveno bogastvo porazdeli med najbolj pomoči potrebne. To je sveti Lovrenc tudi storil in ko ga je cesar dal prijeti in je zahteval, naj mu izroči bogastvo, je svetnik pokazal na reveže, bolnike, pomoči potrebne in dejal: " To je bogastvo Cerkve!"

  Cesar je prebledel in ga dal na okruten način umoriti. Tudi mi smo poklicani, da skrbno upravljamo z denarjem, ki nam je dan. Predvsem pa, da smo v tej zgodbi bolj podobni svetemu Lovrencu, ki je delil in bil upravitelj imetja, kot cesarju, ki je kopičil in s silo jemal in bil suženj imetju.

  1. Žrtvovati se za Boga

  Sveti Lovrenc nam je zgled tudi v tem, da lahko vsako opravilo, ne glede na to, kako majhno je, delamo iz ljubezni do Boga. Znan Jezusov rek pravi: "Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce." Zaklad Svetega Lovrenca je bil vedno pri Bogu, zato je tudi njegovo srce vedno strmelo k Njemu. Ne nazadnje pa je tudi vso svojo ljubezen dokazal z mučeniško smrtjo. Prav njegova smrt naj bi bila eden izmed ključnih dejavnikov, ki je vodil do spreobrnjenja celotnega Rima in posledično prenehanja preganjanja kristjanov v Rimskem cesarstvu. Znamo tudi mi z molitvijo svoja življenja izročati Bogu? Smo pripravljeni zanj tudi kaj pretrpeti, žrtvovati? Kakšen zgled verskega življenja dajemo svojim bližnjim?

  1. Ohraniti dobro voljo, tudi med trpljenjem

  Znana je zgodba, kako je kljub brutalnemu mučenju, ki ga je prestajal, sveti Lovrenc ostal miren in celo šaljiv. Ko so ga vsega izmučenega nazadnje polegli na žareč raženj, da bi ga živega spekli, je on molil in nato zaklical svojim mučiteljem, naj ga vendar že obrnejo, saj je na spodnji strani že pečen. Tudi sami smo poklicani, da se v težavah in stiskah ne predajamo malodušju in obupu, temveč v molitvi pri Bogu, kot svetnik, iščemo mir in spodbudo.

  Kljub temu, da je sveti Lovrenc živel v 3. stoletju v Rimskem cesarstvu in so bile njegove življenjske okoliščine popolnoma drugačne od naših, lahko v njegovem življenju najdemo številne zglede, kot so jih našli tudi naši predniki in so nam lahko v pomoč pri hoji za Kristusom. Za konec se lahko v molitvi združimo s celotno Cerkvijo, ki bo na njegov praznik v bogoslužju molila tole prošnjo :

  O Bog vse dobrote, sveti diakon Lovrenc je bil iz goreče ljubezni do tebe zvest v tvoji službi in slaven v mučeništvu. Tudi mi naj tebe ljubimo kakor on in ti po njegovem zgledu služimo z dobroto do ubogih. Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem sinu, ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj. Amen.

  Sodelavec Oznanil

   

  SKUPNA OZNANILA

  • Dnevi za strežnike bodo letos na Ledinah od 7.8. do 10.8. Pri župnišču na Ledinah se dobimo od 16.00 do 18.00. Strežniki naj prinesejo s seboj spalni vrečo, kdor ima tudi podlogo za spanje, pohodno obutev, zdravstveno kartico, vso potrebno obleko in pribor za preživetje treh dni. Zaključna maša in povratek bo v sredo ob 17.00. Če komu doma ostajajo povrtnine se priporočamo.
  • V ponedeljek ni uradnih ur. Do sobote sem dosegljiv na mobilni telefon.

   

  ŽUPNIJA DORNBERK

  • Danes obhajamo praznik sv. Lovrenca v Zaloščah. Veselimo se vaškega praznika.
  • Za krašenje in vzdrževanje cerkve je Kolodvorska ul. darovala 100€, Bohlonaj.
  • Na praznik sv. Danijela je bilo za ofer darovano 1.036,40 €.

   

  ČIŠČENJE IN KRAŠENJE

  • Dornberk: Potok
  • Prvačina: 101-120
  • Zalošče: Zalošče 8-15

   

  BRALCI

  • Dornberk: 2. skupina
  • Zaloška maša: 2. skupina
  • Prvačina: po dogovoru

   

  Dan Godovi Mašni namen Srečanja
  8. pon Sv. Dominik †† Berce, Gregorčičeva 15

  † Tanko Marija in Emil, Draga 7

  Vsi †† iz družine Cotič, Skominova 3

   
  9. tor SV. TEREZIJA BENEDIKTA OD KRIŽA  

  † Alojz Berce, obletna, Ograda 5

  V čast Svetemu Duhu

   

   

  Maša ob 7.30

  10. sre  

  SV. LOVRENC

  † Berce Franc in Malka

  † Marija Bizjak, Vodnikova 20

   
  11. čet Sv. Klara † David Šinigoj, Vodnikova 19

  Živi in †† iz letnika 1952

   
  12. pet   †† starši Mozetič in Lukežič, Prešernova

  † Terezija, Marjo Saksida, Zalošče

   
  13. sob   † Radivoj Medvešček, Zalošče 30b

  V priprošnjo Svetemu Duhu, Vodnikova 20

   
  14. ned 20. NEDELJA

  MED LEOM

    Zalošče  8.15 – † Saksida Ernest in starši, Zalošče 36

  Dornberk  9.30 – Živi in pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina

  Prvačina 10.45 – Za zdravje, Prvačina 38

   

   

  Scroll to top