Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.  Strinjam se s Splošnimi pogoji

  Št. 399       Leto VIII          7. junij – 13. junij 2021

  4 stvari, ki nam jih presveto Srce Jezusovo sporoča brez besed

  Junij je mesec presvetega Srca Jezusovega

  Presveto Srce mi je včasih povzročalo težave. Slike Jezusa s srcem, ki je lebdelo pred njegovo obleko, so se mi zdele čudne; večina pobožnosti, povezanih s Srcem Jezusovim, pa zastarela ali odbijajoča. Jezus mi je bil sicer všeč, a nisem videl smisla v tem, da se ukvarjam z njegovim kardiovaskularnim sistemom. Zaradi papežev v 20. stoletju, ki so spodbujali pobožnost k presvetemu Srcu Jezusovemu, sem nič kaj navdušen še enkrat razmislil o tem svojem mnenju. A Mati Terezija je bila tista, zaradi katere sem nehal godrnjati. Govorila je o tem, da je že od otroštva posvečena Srcu Jezusovemu. Rekla je: “Učiti se moramo od presvetega Srca Jezusovega. Zato je tudi Jezus rekel, naj se učimo od njega, ne iz knjig.” To me je prepričalo. Razmislite, kako nam Cerkev govori brez besed: pri krstu voda umije našo glavo in našo dušo in ne morem si zamisliti boljšega načina, s katerim bi nam Jezus rekel: “Želim biti v celoti združen s teboj in želim, da me odneseš ven iz cerkve, na ulice,” kot skozi svojo navzočnost v evharistiji. To je tako preprosto, da bi lahko razumel celo otrok. In tudi s presvetim Srcem Jezusovim je tako.

  Prvič: gre za srce, ne za možgane

  Nobene uradne pobožnosti svetim možganom Jezusovim ne poznam. Obstaja pa pobožnost k Leninovim možganom, ki so jih po njegovi smrti vzeli iz njegovega telesa in jih preučevali, da bi našli ključ do “genialnosti uma” idejnega vodje sovjetske revolucije. Ti dve pobožnosti – naša Srcu Jezusovemu in njihova možganom – sta precej pomenljivi. Lenin je bil začetnik ogromnega sistema sovjetskega komunizma in njegova zapuščina so pravila, ideologija, hierarhija – vse to so osnovali prav njegovi možgani. Tudi Jezus Kristus je bil začetnik sistema, Cerkve, s pravili, nauki in hierarhijo. A njemu vse to ni najbolj pomembno. Temeljno zanj je učlovečenje. Mi častimo Jezusovo srce, ne možganov. Za nas je njegova zapuščina njegovo življenje: to, da je bival med nami kot Bog in človek.

  Drugič: to tudi ni svetniški sij

  Živimo v svetu, v katerem prevladuje mnenje, da sta “duhovnost” in “religioznost” dve različni stvari. Presveto Srce nas spominja, da “duh” ne obstaja v nekakšni nadzemeljski čarobni nadomestni ravni resničnosti. Naš duh in naše telo sta eno. Vsak otrok, ki gleda presveto Srce Jezusovo, zelo jasno vidi, da nam z njim Bog govori, da je njegovo učlovečenje resnično – da je bil resnično človek in resnično Bog – in da naša svetost ni v svetniškem siju zunaj nas, ampak v resničnosti globoko v nas.

  Tretjič: kaže nam, kaj pomeni biti soudeležen v življenju svete Trojice

  Nekoč je neki duhovnik pripovedoval, da je svoj klic zaslišal, ko je kot otrok strmel v družinsko sliko presvetega Srca. “Videl sem, da mi daje svoje srce,” je dejal, “zato sem ga prosil, naj vzame moje.”  Posvetil se je presvetemu Srcu Jezusovemu, še preden je razumel, kaj to sploh pomeni. Po zakramentu krsta naj bi postali deležni božjega življenja svete Trojice. Osebe v Trojici živijo v nenehnem medsebojnem podarjanju druga drugi. Oče vse podari Sinu, Sin vse vrača Očetu, Sveti Duh pa prihaja iz te ljubezni in vse daje nazaj. Ko se v zakramentih podarjamo Bogu in ko opravljamo posvetitve, ki zrcalijo in podpirajo te  zakramente – posvetitev Srcu Jezusovemu in Božji Materi –, vstopamo v predano ljubezen svete Trojice. Sveti Janez Pavel II. to takole razlaga: “V Jezusu Bog ljubi po človeško, trpi po človeško in se veseli po človeško. In obratno, v Jezusu človeška ljubezen, človeško trpljenje in človeška slava dobijo Božjo moč.”

  Četrtič: je ikona tega, kako je greh videti v večnosti

  Lahko je videti greh in odrešenje kot nekaj, kar se je zgodilo v preteklosti, kot nekaj, kar je končano. Toda Katekizem Katoliške cerkve navaja, da “tisti, ki se predajajo razbrzdanosti in zlu, v svojem srcu, kolikor je na njih, znova križajo in sramotijo Božjega Sina s svojimi grehi”. (KKC 508) Slika presvetega Srca prikazuje, kako zelo je druga Božja oseba Trojice v svojem srcu ranjena zaradi greha. To breme greha nosi s seboj za vedno. “Grehi proti čistosti in ljubezni neposredno ranijo Jezusovo Srce,” pravi Mati Terezija. “Naj bosta zato naša ljubezen in zvestoba olajšanje za presveto Srce Jezusovo.”

  Ta pobožnost nas spominja, da je Jezus Bog in človek. Spodbuja nas k darovanju samih sebe in k zadoščevanju za grehe sveta.

  Morda to res zveni zastarelo. A v dobrem smislu.

  Povzeto po Aleteia

   

  SKUPNA OZNANILA

  • Naslednji teden obhajamo prvo sv. obhajilo v župniji Dornberk.
  • V petek in soboto sta praznika srca Jezusovega in Marijinega.
  • Vse nedeljske maše se bodo predvajale tudi preko zooma do obvestila. Po maši ne bo obhajila.
  • Primož bo imel tudi letos poleti v Stržišču tedne duhovnosti za srednješolce (25. julij - 1. avgust) in študente (18. julij - 25. julij) in vabi prav vsakega, da se mu pridruži. Prijave zbira sam ali na spletni strani Gibanja Pot.

   

  OZNANILA PRVAČINA

  • V sredo ob 18.30 imamo molitveno skupino v cerkvi sv. Andreja. Vabljeni.
  • V nedeljo bo maša v cerkvi sv. Andreja ob 10.45., zasedemo vsako drugo klop.

   

  Čiščenje in krašenje

  • Dornberk: Šinigojska ulica
  • Prvačina: 161-180
  • Zalošče: Gmajna 2. del

   

  Bralci

  • Dornberk 2. skupina
  • Zaloška maša po dogovoru

   

  Dan Godovi Maše Mašni namen Srečanja
  7. pon   Dornberk

   

  Za duhovne poklice, Draga 7

  Duhovnik Jožko Berce

   
  8. tor   Dornberk Vodopivec Stanko in Slavica, Prešernova 2a

  Pokojni starši Pavlica in za zdravje

   
  9. sre   Dornberk Danica in Franc Saksida, Potok 11  
  10. čet   Dornberk

   

  Danica in Andrej Manfreda  
  11. pet  

  SRCE JEZUSOVO

  Dornberk

   

  Martin Cotič, Draga 120  
  12. sob Marijino brezmadežno Srce Dornberk V zahvalo in priprošnjo, Ograda 2

  V zahvalo in priprošnjo, Potok 19b

   
  13. ned  

  10. NEDELJA MED LETOM

  Dornberk   8.15 Vsi pokojni iz družine Harej, Zalošče 58  
  Dornberk   9.30 Živi in pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina
  Prvačina 11.45 Maša po namenu, Prvačina 85

   

   

  Scroll to top