Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.  Strinjam se s Splošnimi pogoji

  Št. 405       Leto VIII          18. julij – 25. julij 2021

  Župnijski zavetnik in za župnijo pomembni prazniki

  Vsaka župnija je posvečena nekomu. To je lahko Kristus, Sveti Duh, Sveta Trojica, Sveta Marija, največkrat pa je to neki svetnik kateremu je še prav posebej posvečen glavni oltar v cerkvi. Življenjepisi svetniki so zanimivi in prav gotovo nam imajo tudi danes kaj povedati zato je prav, da jih spoznamo, kdo je bil in po čem se je še posebej odlikoval, kdo se mu poleg naše župnije še prav posebej priporoča, po čem ga lahko prepoznamo, s čim je največkrat naslikan in je to njegov atribut. Na dan, ko goduje ali pa na nedeljo praznujemo župnijski praznik, imenovan po nekje tudi lepa nedelja ali župnijsko - farno žegnanje.

  Obletnica posvetitve cerkve - žegnanje.

  Vsaka cerkev praznuje praznik na dan, ko je bila posvečena. To posvetitev je slovesno opravil škof. Cerkev je res posvečen kraj, ki so ga predniki izbrali, izločili iz navadne posvetne rabe in posvetili samo za Boga. Datum, kdaj se je to zgodilo, je zapisan v kakšni stari knjigi v župnišču ali v župnijski kroniki.  Morda je o tem zapisana kakšna posebna listina ali pa je kje v cerkvi vzidan kakšen kamen s to pomembno letnico. Kadar se pa za datum posvetitve ne ve, pa obletnico posvetitve cerkve praznujemo na žegnanjsko nedeljo, ki je vedno zadnja nedelja v mesecu oktobru.

  Dan celodnevnega češčenja – molitveni dan

  Posebno čast izkaže župnija na dan, ko se cel dan zbira k češčenju Najsvetejšega. To je za župnijo milostni dan. Običajno se začne z sv. mašo, nato se pred monštranco z Evharističnim Jezusom vrstijo razne skupine in verniki, nato pa spet konča z sv. mašo. Vse župnije v škofiji imajo različne dneve, ko tako častijo Gospoda, zato lahko rečemo, da je čez vse leto naš Gospod lepo počaščen, ker se to dogaja po različnih cerkvah v škofiji To je, kot dogovor, da Jezusa ne bomo nikoli pustili samega v cerkvi.

  Sv. Danijel

  Sveti Danijel je bil prerok, kar v svetopisemskem pomenu človek, ki je od Boga poklican in poslan, da ljudem tolmači znamenja časov.
  Danijel je bil judovski prerok, ki so starozavezno ljudstvo opominjali k zvestobi zaveze, sklenjene med njimi in Bogom na gori Sinaj. Med preroki zavzema Danijel posebno mesto. Iz svetega pisma je mogoče razbrati dve dramatični zgodbi, v katerih nastopa kot glavni junak: prva pripoveduje o njegovi čudežni rešitvi iz levnjaka, druga pa o tem, kako je s svojo modrostjo rešil pogube čisto Suzano. Danijel, čigar ime pomeni »moj sodnik je Bog«, je četrti med velikimi preroki Stare zaveze. Bil je plemenitega, kraljevega rodu. Pri prvi preselitvi Judov v Babilon je prišel v sužnost okrog leta 605 pred Kristusom. Kralj Nabuhodonozor ga je s tremi drugimi judovskimi mladeniči sprejel na svoj dvor, kjer je bil vzgojen za službo na dvoru. S svojo modrostjo, podarjeno od Boga, si je pridobil ugled in se povzpel do odgovornih služb, kar je vzbudilo zavist nekaterih njegovih podrejenih. Ovadili so ga, da zaničuje kralja Darija, ker se noče klanjati njegovi podobi. Zato je bil vržen v levnjak, iz katerega ga je Bog čudežno rešil. Dalje nam Danijel pripoveduje tudi o čudežni rešitvi treh mladeničev, ki so jih služabniki kralja Nabuhodonozarja vrgli v ognjeno peč in o njegovem hvalospevu Bogu za rešitev. Danijel je kralju Nabuhodonozorju razložil skrivnostne sanje, ki jih njegovi svetovalci in zvezdarji niso razumeli. Kralj je pohvalil njegovo razsodnost in izredno modrost ter ga hotel nagraditi z visoko službo v kraljestvu, toda Danijel se je slehernemu odlikovanju odpovedal.
  Preroka Danijela upodabljajo največkrat sedečega v levnjaku med levi, ki mu nočejo storiti nič žalega.

   

  SKUPNA OZNANILA

  Vpis na oratorij: pri izhodu lahko vzamete prijavnice za letošnji oratorij, ki ga pripravljajo mladi od 26.-30.7. Vabljeni.

   

  OZNANILA DORNBERK

  • PRAZNOVANJE ŽUPNIJSKEGA ZAVETNIKA SV. DANIJELA bo v sredo 21.7. ob 19:00. Somaševali bodo domači duhovniki. Pri maši bo ofer za cerkev. Po maši bo procesija, ki jo pripravijo Taborci. Do maše v sredo zvečer bomo zbirali cvetje za krašenje oltarja sv. Danijela. Po procesiji bomo imeli družabno srečanje. Prosimo, da pripravite kakšen prigrizek in pijačo. Dobrote prinesite v sredo do 18:00 v dvorano ob zakristiji. Članice Župnijske Karitas, prostovoljce in mlade prosimo za pomoč pri razdeljevanju. Naj sv. Danijel izprosi Božjih milosti, skupaj pa pripravimo veselo vzdušje praznovanja in povezanosti. V ponedeljek začnemo s tridnevnico pred praznikom z molitvijo litanij vseh svetnikov.
  • Animatorji, srečanje po dogovoru.

   

  OZNANILA PRVAČINA

  •  Z molitveno skupino v Prvačini bomo nadaljevali septembra.
  • V nedeljo bo maša v cerkvi sv. Andreja ob 10.45., zasedemo vsako drugo klop.

   

  ČIŠČENJE IN KRAŠENJE

  • Dornberk: Brdo in Draga do št. 4
  • Prvačina: 221-240
  • Zalošče: Zalošče 1-7

   

  BRALCI

  • Dornberk: 4. skupina
  • Zaloška maša: 3. skupina
  • Prvačina po dogovoru

   

  Dan Godovi Mašni namen   Srečanja
  19. pon   Na čast Svetogorski Mariji za zdravje, Prešernova 10  
  20. tor   Marija in Jožef Kovačič, Šinigojska  
  21. sre  

  SVETI DANIJEL, 19.00

  Jožef Berce, duhovnik

  Pokojni iz družine Budihna, Zalošče 33

   
  22. čet Sveta Marija Magdalena Čotar Marta in Danijela, Tabor 1a  
  23. pet Sveta Brigita Po namenu, Kolodvorska 4

  V zahvalo

  Rado Čuk

   
  24. sob   Pokojni starši Mlečnik in brat Rado, Kolodvorska 5  
  25. ned 17. NEDELJA MED LETOM Dornberk  8.15 – Danjela Leban, Saksid

  Dornberk  9.30 – Živi in pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina

  Prvačina 10.45 – Marta Čotar

   

   

  Scroll to top