Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.  Strinjam se s Splošnimi pogoji

  Št. 379  Leto VIII  17. – 24. januar 2021

  Teden molitve za edinost kristjanov 2021: gradivo pripravila skupnost Grandchamp (letos bomo v naši župniji imeli med mašami nagovor, uvod v mašo in prošnje za namen ekumenizma)

  Gradivo za teden molitve za edinost kristjanov 2021 je tokrat pripravila meniška skupnost Grandchamp iz Švice. Izbrana tema je »Ostanite v moji ljubezni: obrodili boste obilo sadu« in sloni na Jezusovih besedah iz Janezovega evangelija (glej Jn 15,1-17).

  Teden molitve za edinost kristjanov 2021 bo potekal od 18. do 25. januarja. Gradivo je pripravila ženska meniška skupnost Grandchamp iz Švice. Izbrana tema »Ostanite v moji ljubezni: obrodili boste obilo sadu« se nanaša na 15. poglavje Janezovega evangelija, ki govori o Jezusu kot resnični vinski trti (glej Jn 15,1-17). Ostati v Božji ljubezni pomeni spraviti se s sabo. Tema »izraža poklicanost k molitvi, spravi in enosti Cerkve ter človeštva. To je tudi poklicanost skupnosti Grandchamp«, ki jo danes sestavljajo redovnice različnih krščanskih izročil.

  Skupnost je nastala v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je skupina deklet odkrila pomembnost tišine pri poslušanju Božje besede. Po Jezusovemu zgledu, ki se je pogosto umikal na osamljene kraje, da bi tam molil, so dekleta začela opravljati duhovne vaje v majhni vasi Grandchamp v Švici. Kmalu so se jim pri duhovnih odmikih v tišino pridružili tudi drugi, čez čas pa se je nanje začelo obračati vedno več ljudi, ki so želeli živeti trenutke tišine in molitve. In tako je nastala skupnost, ki danes šteje petdeset članic različne starosti, ki pripadajo različnim cerkvenim izročilom in prihajajo iz različnih držav. In v tej svoji različnosti »živijo občestvo, iščejo poti za spravo med kristjani znotraj človeške družine in v spoštovanju celotnega stvarstva«.

  Srečanje za pripravo gradiva za teden molitve je potekalo že septembra lansko leto v Grandchampu, udeležili pa so se ga tudi predstavniki Papeškega sveta za pospeševanje enosti kristjanov in Ekumenskega sveta cerkva. Skupnost Grandchamp je več mesecev pripravljala besedila in izbrala temo, po kateri lahko njene članice podelijo izkušnje in znanje svojega kontemplativnega življenja ter spregovorijo o sadovih te molitve, kar sta »večje občestvo z brati in sestrami v Kristusu in večja solidarnost s celotnim stvarstvom«.

  Gradivo sloni na treh stebrih: molitev, skupnostno življenje in gostoljubnost. Oblikovani so kot poziv k »ostati v Kristusu«, da bi se približali drugim in presegli ločitve med kristjani. »Ko poslušamo Jezusa, njegovo življenje pride v nas. Vabi nas, naj dopustimo, da njegova beseda prebiva v nas in tako bo vsaka naša prošnja uslišana. Kot osebe, kot skupnost, kot Cerkev se želimo povezati v Kristusu, da bi ohranili njegovo zapoved medsebojne ljubezni, kakor nas je on ljubil.« Zavedajoč se, da približati se k drugim, živeti v skupnosti z drugimi osebami, ki so pogosto zelo različne od nas, predstavlja velik izziv, sestre Grandchampa sledijo vodilu brata Rogerja, ustanovitelja skupnosti Taizé: »Ni prijateljstva brez očiščujočega trpljenja, ni ljubezni do drugega brez križa.«

  Zato ločitev med kristjani in njihova medsebojna oddaljitev predstavljata pohujšanje, saj pomenita oddaljitev od Boga. Prizadevanje za spravo zagotovo vključuje tudi žrtve, a pri tem nas podpira molitev Jezusa, ki je hotel, da smo vsi eno, kakor je on eno z Očetom, da bi svet veroval.

  Kot kristjani pa prav tako živimo v »stvarstvu, ki ječi, medtem ko čaka na osvoboditev«. Če ostanemo v Kristusu, lahko prejmemo »moč in modrost za delovanje proti strukturam nepravičnosti in zatiranja, da bi se v celoti spravili z brati in sestrami, bili oblikovalci novega načina življenja v spoštovanju in v občestvu s celotnim stvarstvom. »Moli in delaj, da bo Bog lahko kraljeval« je življenjsko vodilo sester v  Grandchampu, ki izpostavljajo, da molitev in vsakdanje življenje nista dve ločeni stvarnosti, ampak sta med seboj tesno povezani.

  Andreja Červek – Vatikan

   

  Svetopisemski maraton

  Vseslovensko »maratonsko« branje Svetega pisma bo potekalo od sobote, 23. do petka, 29. januarja 2021, 24 ur na dan. Zaradi epidemiološke situacije bo letos celoten maraton potekal prek spleta. Letošnje geslo je “Med vami bom hodil”. Več si lahko preberete na https://www.svetopisemskimaraton.si/

  Maraton pa bo potekal tudi v naši župniji, in sicer v soboto, 23. 1. od 8.00 do 18.15 preko zooma kjer prenašamo tedenske in nedeljske maše. Vse, ki bi želeli brati prosimo, da se v tem tednu vpišete v tabelo na spletni strani naše župnije –> obvestilo in tabela.

  Tam bodo zapisane tudi vse potrebne informacije za bralce.

   

  SKUPNA OZNANILA

  • Srečanje starejše zakonske skupine bo v ponedeljek, 18. 1. ob 20.00 preko zooma (na povezavi za verouk). Vabljeni!
  • Zoom srečanje za starše 4. razreda v četrtek ob 19.30. Prijavite se na naši spletni strani pod verouk in srečanja.
  • Pripravnice/ki na birmo boste v naslednjem tednu obveščeni o skupinah na spletni strani župnije in začeli s svojimi srečanji. Veselimo se druženja na daljavo.
  • Vse nedelje delimo obhajilo po maši v Dornberku do 11.00.
  • Maše v tem tednu so ob 18.30 iz cerkve v Dornberku. Spremljamo jih lahko preko zoom-a, v cerkvi je lahko do 10 družin, pridejo lahko tisti za katere se daruje mašni namen in kdor ne more do prenosa po spletu.
  • Vabljeni, da v času epidemije posvečate več pozornosti vaši družini in več skupaj molite.

   

  Čiščenje in krašenje

  • Dornberk:  Stritarjeva ulica
  • Prvačina: 81-100
  • Zalošče: Gmajna 2. del

   

  Dan Godovi Maše Mašni namen Srečanja
  18. pon Molitev za edinost Dornberk

   

  Za duhovne poklice, Draga 7

  Pokojni Vodopivec, Prešernova 2 in Ul. Bojana Vodopivca

  Starejša zakonska
  19. tor Molitev za edinost Dornberk Majda Štrukelj

  Pokojni starši in brat Mlečnik, Ulica Bojana Vodopivca 12

   
  20. sre Molitev za edinost Dornberk Živi in pokojni iz 3. rože živega rožnega venca

  Sestra Marija in brat Boris Skomina, Prešernova 7b

   
  21. čet  

  Sveta

  Neža

  Molitev za edinost

  Dornberk Gabrijela in Viktorija Mrevlje, Tabor 35

  Živi in pokojni Vodopivec, Vodnikova 40

  Starši 4. r.
  22. pet Molitev za edinost Dornberk Za zdravje na duši in telesu

  Pokojni Mozetič, Gregorčičeva 12

   
  23. sob Molitev za edinost Dornberk Pokojni starši, Gregorčičeva 32

  Pokojni Berce in Vodopivec, Vodnikova 27

  Svetopisemski maraton
  24. ned  

   

   

   

  3. NEDELJA MED LETOM

       

   

   

  Dornberk   9.30 – Živi in pokojni iz župniji Dornberk, Prvačina

  – Zorn Andrej – Rajko, 30 dan

  – Marica Vončina, Prvačina 150

  – Branka Pregelj, 30. dan

     

   

  Scroll to top