Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.  Strinjam se s Splošnimi pogoji

  Št. 424       Leto IX        28.11. - 5.12.2021

  Advent prihaja
  Na venčku svečke zagorijo,
  molitev zbrano se glasi,
  se naša srca veselijo,
  saj Dete radost nam deli.

  Pred nami je adventni čas. Čas, ki se ga veselimo, saj se pripravljamo na Jezusov prihod. Poleg molitve, dobrih del in medsebojne ljubezni, nas tudi adventni venček povezuje, razveseljuje in umirja. Ko na njem zagorijo svečke ter zadiši po mahu in vejicah, nas ob venčku združuje molitev in praznično veselje v srcih.

  Ker letos žal ne moremo izdelovati adventnih venčkov v župnijski dvorani, si ga naredimo doma s svojo družino. Pojdimo v naravo, saj nam bo za to priložnost poklonila mah, zelenje in številne naravne plodove. Na venček bomo pritrdili štiri svečke in odštevali nedelje do Božiča. V molitvi, miru in veselju bomo tako v prazničnem vzdušju s svojo družino pričakali Božični večer. Naš domač venček nas bo razveseljeval, spodbujal k molitvi in bogatil adventni čas.

  Želimo vam veliko Božjega navdiha in navdušenja pri izdelovanju venčkov.

  Mentorice

   

  MISLI IN NASVETI SVETNIKOV

  V adventu razmišljamo kako pripraviti naša srca, da se bo v njih rodil naš Odrešenik. Svetniki nam svetujejo, da je najzanesljivejša pot k Bogu Marija. Bog je namreč prav njo izbral, da je preko nje prišel k nam na svet. Tako lahko tudi mi izberemo njo in preko nje pridemo k Bogu. Enega izmed načinov, kako poglobiti pobožnost do Brezmadežne, je razširila tudi sveta Katarina Laboure, katere god praznujemo to nedeljo.

  Dne 27. novembra 1830 se ji je v kapeli osrednje hiše usmiljenih sester v Parizu prikazala Marija. Roke je imela razprostrte in iz dlani so ji žareli žarki, ki predstavljajo neskončne milosti, ki nam jih je Marija pripravljena dati, če se ji le priporočimo. V ozadju pa se je prikazal napis: "O, Marija, brez madeža spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo." Marija je tedaj naročila sestri Katarini: "Daj kovati svetinjo po tem vzorcu. Tisti, ki jo bodo nosili z zaupanjem, bodo prejeli obilne milosti." Dve leti kasneje se je svetinja začela širiti med pariškim ljudstvom, ki jo je zaradi številnih uslišanj kmalu začelo imenovati čudodelna. Tako se je s pomočjo svetinje širilo češčenje božje Matere, hkrati pa se je utrjevala vera v njeno brezmadežno spočetje. Čudodelna svetinja se je naglo razširila po Evropi in Ameriki. Tudi na območju naše države se je svetinjica hitro razširila in številni pričajo o premnogih čudežih, spreobrnjenjih in uslišanih prošnjah,  povezanih z Brezmadežno. Tudi mnogi svetniki so gojili posebno pobožnost do čudodelne svetinjice. Sveta mati Terezija je v žepih svojega habita vedno nosila več sto svetinjic, ki jih je delila z vsakim, ki ji je prekrižal pot.

  Tudi sveti Maksimiljan Kolbe je vedno delil svetinjice, ustanovil je celo posebno druščino - Vojska Brezmadežne, katere člani nosijo svetinjico in redno molijo molitev, ki jo je naročila Marija. Sam je dejal: "Prepričan sem, da bodo svetinjice delovale kot strelivo za osvajanje duš. Brezmadežna je najkrajša pot do Kristusa. Je orožje, s katerim se osvaja za Kristusa, je sredstvo, da se dušam daje Kristus."

  Marijine sestre iz Ljubljane so tudi za našo župnijo poslale čudodelne svetinjice in letake, ki so na voljo v cerkvi pri oznanilih.

  Nosimo svetinjico z zaupanjem v pomoč Brezmadežne in pogosto molimo: O, Marija, brez madeža spočeta, prosi za nas, ki se k tebi zatekamo! In Marija bo našla v naših srcih prostor, kjer se bo rodil naš Odrešenik, kot se je pred 2000 leti v Betlehemu.

  Sodelavec Oznanil

   

  Pričakovanje

  Za trenutek sem obstala,
  prisluhnila sem v svoj nemir:
  v daljavi sem zaznala
  tiho vrvenje, časa dir.

  Večnost smelo k nam prihaja,
  stopila je na novo pot,
  Marija Dete nam poraja,
  ki sveti v vsak naš temen kot.

  Veselje večnost nam prinaša,
  kot biser je njegov smehljaj;
  veliko v meni je pričakovanje:
  ostani v meni, Dete, vekomaj.

  Danijela

   

  ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA – sinonim za kvalitetno srednjo šolo

  Škofijska gimnazija Vipava vabi učence, njihove starše in druge zainetersirane na dan odprtih vrat, ki bo v soboto, 11. 12. 2021, z začetkom ob 9.00. Preko povezav, ki bodo objavljene na www.sgv.si, boste lahko na daljavo vstopili med dijake. Ta dan bo v šoli in dijaškem domu skoraj običajen šolski dan.

   

  OBISK BOLNIH IN OSTARELIH

  Na prvi petek v adventu nameravam obiskati bolne in ostarele, ponuditi spoved in druge zakramente v pripravi na božič. Če bi še kdo želel obisk ali ga kdo upravičeno prestavil zaradi razmer prosim sporočite do petka.

   

  OZNANILA PRVAČINA

  V torek goduje sv. Andrej, zavetnik župnije in obhajamo župnijski praznik. Naslednjo nedeljo bomo obhajali zunanjo slovesnost njemu v čast.

  V zakristiji je na razpolago Marijanski koledar 2022. Dar za koledar je 2,50 eur.

   

  OZNANILA DORNBERK

  • Danes na 1. adventno nedeljo lahko prevzamete Svetogorske podobe v prezbiteriju pri oltarju Sv. Danijela.
  • Srečanje staršev prvoobhajancev je v sredo ob 19.15. prek Zooma.
  • Srečanje katehetov je v četrtek po maši v župnišču.
  • V torek je maša zjutraj ob 7.30.
  • V petek pri maši sodeluje 1. razred.
  • Srečanje za strežnike v soboto ob 10.00.
  • Maša v nedeljo ob 9.30 bodo zaradi razmer prenašana tudi prek zooma. 20 min po maši bo deljenje obhajila. Povezavo najdete na strani župnije Dornberk.

   

  ČIŠČENJE IN KRAŠENJE

  • Dornberk: Vodnikova ul. do št. 24a
  • Prvačina: 181-200
  • Zalošče: Zalošče 51-62

   

  BRALCI

  • Dornberk: 1. skupina
  • Zaloška maša: 3. skupina
  • Prvačina po dogovoru

   

  Dan Godovi Mašni namen Srečanja
  29. pon   David Šinigoj, prijatelji  
  30. tor SVETI ANDREJ Za dobrotnike in sorodnike namesto sveč  
  1. sre   Pokojni starši Kompara prvoobhajanci
  2. čet   Za duhovne poklice

  Franc Hrovatin, Draga 7

  katehistinje
  3. pet Sv. Frančišek Ksaver  

  Jožef Tomažič, Zalošče 29a

   

  Maša 1.r

  4. sob   Marijana Berce, Prešernova 11a  

  Strežniki

  5. ned 2. ADVENTNA NEDELJA Dornberk  8.15 – Rojc Ana (obletna) in Srečko, Saksid 26c

  Dornberk  9.30 – Živi in pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina

  Prvačina 10.45 – ŽUPNIJSKI PRAZNIK, Alojzija Zorn, 8.dan

   

   

  Scroll to top