Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.  Strinjam se s Splošnimi pogoji

  Št. 391       Leto VIII          12. april – 18. april 2021

  Nedelja Božjega usmiljenja

  Spodaj prilagam opis praznika in vabim, da si ogledate peti rožni venec Božjega usmiljenja na spodnji povezavi:

   

  Pomen bele nedelje

  V Katoliški Cerkvi letos 19. aprila praznujemo 2. velikonočno nedeljo, imenovano tudi belo nedelj, ki je obenem tudi nedelja Božjega usmiljenja. Ime bela nedelja (lat. Dominica in albis) izvira iz starokrščanskih časov, ko so novokrščenci, ki so prejeli zakrament sv. krsta med velikonočno vigilijo, ves teden po veliki noči prihajali k bogoslužju v belih oblačilih.

  Uporaba belih oblačil, ki so znamenje čistosti, je izpričana od 4. stoletja, poseben pomen pa so dobila v 17. stoletju, ko so jezuiti na nedeljo po veliki noči uvedli skupinsko prvo obhajilo. Bela barva ima v bogoslužju močen simboličen pomen; je seštevek vseh barv mavrice, polnost nerazlomljene svetlobe, izraža začetek in konec, polnost in praznino.

   

  Bela nedelja je tudi nedelja Božjega usmiljenja

  Sveti papež Janez Pavel II. je razglasil poljsko redovnico Favstino Kowalsko za svetnico ter ob tej priložnosti določil, da se bo prva nedelja po veliki noči “odslej v vsej Cerkvi imenovala nedelja Božjega usmiljenja.”

  Papež se je pri tem oprl na javno razodetje, posebej na Božjo besedo te nedelje, ki nazorno govori o Božjem usmiljenju, povod pa je bilo Jezusovo razodetje sestri Favstini: “Hči moja, govori vsemu svetu o mojem neizmernem usmiljenju. Hočem, da je praznik Božjega usmiljenja zatočišče vseh duš, pribežališče vseh grešnikov. Ta dan bom razodel polnost svojega usmiljenja. Kdor bo ta dan opravil sveto spoved in prejel sveto obhajilo, bo dobil popolno odpuščanje grehov in kazni za grehe. Naj se nihče ne boji priti k meni, čeprav so njegovi grehi še tako veliki. Hočem, da praznik mojega usmiljenja slovesno obhajate prvo nedeljo po veliki noči. Povej ranjenim ljudem, da se morajo zateči k mojemu usmiljenemu Srcu in dal jim bom svoj mir. Preden pridem kot pravičen sodnik, pridem kot kralj usmiljenja. Kdor zavrne moje usmiljenje, se sam obsodi.”

  Povezanost praznika Božjega usmiljenja in 2. velikonočne nedelje kaže na simbol zveze med zakramentom svetega krsta, velikonočno skrivnostjo odrešenja in Božjim usmiljenjem. S prejemom zakramenta krsta so pri novokrščenemu odpuščeni in očiščeni vsi grehi, kar predstavlja razsežnost sprave med Bogom in človekom.

  Vir: Spletna stran Katoliške cerkve v Sloveniji

  Božja beseda današnjega praznika

  Čez osem dni je prišel Jezus (Jn 20,19-31)

  Pod noč tistega dne, prvega v tednu, ko so bila vrata tam, kjer so se učenci zadrževali, iz strahu pred Judi zaklenjena, je prišel Jezus, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« In ko je to rekel, jim je pokazal roke in stran. Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda. Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmite Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.«

  Tomaža, enega izmed dvanajstérih, ki se je imenoval Dvojček, pa ni bilo med njimi, ko je prišel Jezus. Drugi učenci so mu torej pripovedovali: »Gospoda smo videli.« On pa jim je rekel: »Če ne vidim na njegovih rokah rane od žebljev in ne vtaknem prsta v rane od žebljev in ne položim roke v njegovo stran, nikakor ne bom veroval.«

  Čez osem dni so bili njegovi učenci spet notri in Tomaž z njimi. Jezus je prišel pri zaprtih vratih, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« Potem je rekel Tomažu: »Polôži svoj prst sèm in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo polôži v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.« Tomaž mu je odgovóril in rekel: »Moj Gospod in moj Bog!« Jezus mu je rekel: »Ker si me videl, veruješ? Blagor tistim, ki niso videli, pa verujejo!«

  Jezus je vpričo svojih učencev stóril še veliko drugih znamenj, ki niso zapisana v tej knjigi; ta pa so zapisana, da bi vi verovali, da je Jezus Mesija, Božji Sin, in da bi s tem, da vérujete, imeli življenje v njegovem imenu.

   

  SKUPNA OZNANILA

  • Verouk v tem tednu bo prek zooma ob običajnih urah.
  • Srečanje zakonskih skupin po dogovoru.

   

  OZNANILA DORNBERK

  V nedeljo bo prva maša ob 8.15 v Dornberku, povabljeni predvsem Zaloščani, da se je udeležite in pripravite sodelovanje. Po maši ob 9.30 bo priložnost za prejem sv. obhajila pred cerkvijo sv. Danijela. Ta maša bo prenašana prek zooma. Še vedno velja omejitev do 15 družin, zato prosim, da se k maši pridružite vsi iz skupnega gospodinjstva do zapolnitve mest.

   

  OZNANILA PRVAČINA

  V nedeljo bo maša v cerkvi sv. Andreja ob 10.45. Po maši od 11.25 do 12.00 bo priložnost za prejem sv. obhajila. V cerkvi je lahko do 6 družin, zato prosim, da se k maši pridružite vsi iz skupnega gospodinjstva do zapolnitve mest.

   

  Čiščenje in krašenje

  • Dornberk: Prešernova
  • Prvačina: 81-100
  • Zalošče: Zalošče 51-62

   

  Dan Godovi Maše Mašni namen Srečanja
  12. pon Dornberk

   

  Katja Tominec in nona Polda, Kolodvorska 22

  V zahvalo, Vodnikova 20

  13. tor Dornberk V čast sveti Družini za stanovitnost družin

   

  14. sre Dornberk Jožef in Jožefa Skomina, Prešernova 13

   

  15. čet Dornberk

   

  Za duše v vicah, naše pokojne

  V zahvalo za dar življenja 70 let

  16. pet  

  Sv. Bernardka Lurška

  Dornberk

   

  Starši in bratje Šinigoj, Šinigojska 9

  Mirko Černe, 8. dan

  17. sob Dornberk Marija Budihna, Skominova 4, otroci
  18. ned 3. VELIKONOČNA NEDELJA Dornberk 8.15  – Olga in Janko Pelicon, Zalošče 28a
  Dornberk  9.30 – Živi in pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina
  Prvačina 10.45 – Nadja Mosetti, Prvačina 154a

   

  Scroll to top