Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.Strinjam se s Splošnimi pogoji

Št. 345 Leto VII 24. maj – 31. 5. 2020

PRIPRAVA NA PONOVNO DRUŽENJE

V zadnjih tednih, ko smo bili ločeni po domovih, ste mnogi starši pričevali o vašem družinskem bogoslužju, šmarnicah po domovih, spremljanju svetih maš v domačih izbah, družinski molitvi. Vesel sem, da ste mnogi poglobili, ohranili ali ponovno občutili, kako veliko moč ima molitev v domačem krogu in kako lahko doda vaši družini vzdušje varnosti, povezanosti, očiščevanja in izgrajevanja.

Vesel sem tudi, da bomo lahko ponovno skupaj brez pretiranega strahu in občutili vrednoto širše skupnosti, ki se zbiramo z istim namenom, prinašati sebe in svoje bližnje pred Gospoda.

V juniju bomo zato, bolj kot na navadno leto, veseli vsakega, ki se bo vrnil iz ‘duhovne karantene’ svojega doma. Mislim, da so binkošti, ki jih bomo obhajali prihodnjo nedeljo primeren trenutek za ponoven pozdrav namenjen drug drugemu. Ali drugače, z zgledom prvih kristjanov, želimo si ponovnega srečanja v enodušni molitvi vseh članov našega občestva, ki poje in moli Bogu na čast. Prav na binkošti, so se učenci in Marija prvič zavedali pomena svetega Duha, ki je duh edinosti, medsebojnega potrjevanja v dobrem, podaritve velikonočnega veselja in Duh poguma, ki so ga učenci potrebovali, da so lahko odnesli Gospoda v svet in na svoje domove.

Od binkošti dalje bomo veroučenci ponovno skupaj v še večjem številu. To še posebej velja za birmance in prvoobhajance, ki imate edinstveno priliko, da poglobite osebno vero, se močneje zavedate komu pripadate in kaj želite za svoje duhovno življenje. Čeprav boste zakrament obhajila in birme prejeli nekoliko kasneje, izkoristite ponujeni čas in zavzeto obiskujte nedeljsko mašo, okrepite molitev ter prijateljstvo z Jezusom in med seboj. Veliko veselje v župniji je vsakdo, ki ga potrdimo z zakramentom, ker je v njem želja po življenju iz zakramenta in ne za zakrament.

Vaš župnik

 

V RAZMISLEK PRILAGAM DEL PISMA PROFESORJA NA AMERIŠKI UNIVERZI

Spoštovani g. Borut Pahor, Predsednik RS
…Očitno na medijski sceni nastaja bojazen, če ne celo strah, pred morebitnimi spremembami, povezanimi z novo Vlado RS in njenim predsednikom (prvim ministrom). Zaskrbljeno spremljam medijske toksične izbruhe, ki se sprevračajo v očitna sovraštva. V javnosti nastajajo nezdravi odnosi tudi zaradi načina poročanja medijev, kar spodbuja povečano politično polarizacijo in ne sprejemanje legalnih in legitimnih političnih sprememb s strani dela slovenske družbe, zlasti nekaterih ekstremistov. S prispevki slednjih se ustvarja lažni občutek, da njihovo mnenje podpira večina slovenskih državljanov.

… Posamezni novinarji, nekatera njihova poklicna združenja in skupine novinarjev neupravičeno bijejo plat zvona. Komu od novinarjev je nova slovenska vlada ali njen predsednik prepovedala ali cenzurirala prispevek? Noben tak primer mi ni znan. Kritizirati novinarje ali medijske hiše ni nobena grožnja. Ostaja občutek, da se nekateri novinarji in mediji v 30 letih samostojne Slovenije niso naučili pluralnosti mišljenja in sprejemanja različnosti.

V prejšnjem socialističnem novinarstvu so bili navajeni, da se do njih ni dovoljeno kritično opredeljevati. Tako stanje je zaskrbljujoče, ker kritike ne prenesejo nekateri novinarji mlade generacije, rojeni v demokratični Sloveniji… Da ne bo pomote: vloga medijev je, da poročajo resnico, celovito resnico in nič drugega kot resnico. Vsem, ki jih mediji kakorkoli omenjajo, morajo ti isti mediji dati pravico, da v enakem formatu pojasnijo svoj pogled. Mediji, novinarji, politiki in drugi, ki javno nastopajo se morajo znati tudi opravičiti za neresnice, polresnice in neprimerno izražanje… Mediji in novinarji pa niso nedotakljivi bogovi. Prav tako kot politiki, javni delavci in drugi državljani, so in morajo tudi medijske hiše in novinarji biti podvrženi kritiki javnosti in biti zanjo dovzetni. Gospod predsednik, prosim vas, da se zavzamete za to, da bodo družbene zahteve do novinarjev enake kot za politike. Novinar, ki zagreši laž, podtika in žali, mora prav tako odstopiti kot politični funkcionar, naj počne kaj drugega.

Posebno pozornost je posvetiti javnim medijem. Nacionalna televizijska hiša mora nujno biti nevtralna. Zato mora njena uprava poskrbeti, da napisi vrste “smrt Janši” in “smrt janšizmu” izginejo iz njenih prostorov ter dogodkov, ki jih organizira hiša ali njeni posamezniki. To mora sicer veljati za vse medije in kakršnokoli javno komunikacijo…

Še beseda o etiki medijske komunikacije. Žaljenje in grožnje so nedopustne in ne sodijo v javni medijski prostor. Če pa že pride do njih, morajo biti družbeno zavrnjene, kadar gre za kazniva dejanja pa je potreben tudi pravni epilog. Problem pristranskosti dela tožilstev in drugih delov sodstva pa sodi že v drugo zgodbo…

 Z odličnim spoštovanjem
dr. Andrej Grebenc, univ. prof.
Fairfield, ZDA (iz Ognjišča)

 

Karitas: AKCIJA “POKLONI ZVEZEK

Slovenska Karitas  že dvanajsto leto vabi k sodelovanju v akciji s katero želimo zbrati čimveč novih, velikih, črtanih zvezkov za socialno ogrožene otroke. V to akcijo so povabljeni vsi osnovnošolski otroci – to je ena izmed oblik  pomoči med sovrstniki. Letošnja akcija bo zaradi izrednih razmer potekala na drugačen način in sicer:

 • zvezke lahko oddajo v nakupovalne vozičke v trgovinah Mercator
 • v spletni trgovini in papirnicah Office&More
 • z SMS sporočilom ZVEZEK ali ZVEZEK5

Vsi smo povabljeni, da pomagamo družinam in otrokom v stiski, saj se lahko vsak od nas  v življenju znajde v težavah.

 

SKUPNA OZNANILA

 • Še zadnji teden šmarnic po družinah. V pomoč so vam šmarnice na portalu  https://smarnice.si/. V soboto, 30.5. ob 18.00 vabljeni v Dornberško cerkev, kjer bomo imeli zaključek šmarnične pobožnosti za otroke.
 • Domače naloge za veroučence so na povezavi https://portal.pridi.com/2020/05/18/kateheze-za-teden-od-6-velikonocne-nedelje-do-binkosti/

 

CELONOČNO BDENJE PRED NAJSVETEJŠIM

V soboto 30.5., pred praznikom Svetega Duha – Binkoštmi, bo celonočno bdenje pred Najsvetejšim. Vabljeni, da se v tej noči kot Marija in apostoli povežemo in skupaj molimo k Svetemu Duhu. Zjutraj pred zoro, bo po zgledu prednikov, marsikateri gospodar blagoslovil vinograde, sadovnjake, …

Bdenje bo potekalo po sobotni večerni maši, ko bodo mladi pripravili češčenje s petjem in premišljevanjem, do binkoštnega jutra – do Zaloške maše ob 8:15. Zadaj je seznam, kamor se lahko vpišemo in se porazdelimo tako, da v tej noči Gospod ne bo sam.

Uradne ure v ponedeljek od 17.00 do večerne maše.

 

OZNANILA DORNBERK

 • Za vse, ki ste želeli krstiti svojega otroka, ali bi se še želeli pridružili, bo priprava na krst v sredo po maši.
 • Prešernova ulica je za potrebe cerkve zbrala 70 EUR, bohlonaj.

 

OZNANILA PRVAČINA

 • MOLITEV ROŽNEGA VENCA: V sredo ob 19.00.

 

Čiščenje in krašenje

 • Dornberk:  Vodnikova ulica do konca
 • Prvačina: 201-220
 • Zalošče: Zalošče 22-28f

 

Branje

 • Dornberk: 5. skupina
 • Prvačina:  4. skupina
 • Zalošče: 6. skupina

 

Dan Godovi Maše Mašni namen Srečanja
25. pon   Dornberk

 

Mafalda Fabris, 30. dan

Jožef Berce, Prešernova 11

Šmarnice na domu
26. tor Sveti

Filip Neri

Dornberk V zahvalo in priprošnjo za zdravje Šmarnice na domu
27. sre   Dornberk Za naše župnijsko občestvo Priprava na krst
28. čet   Dornberk V čast Materi božji, Potok Šmarnice na domu
29. pet   Dornberk Rafaela Vodopivec, 8. dan

Po namenu za zdravje

Šmarnice na domu
30. sob   Dornberk Ivanka Vodopivec, 30. dan

Pokojni iz družine Čotar in družine Rojc, Tabor 21

Šmarnice na domu
31. ned  

BINKOŠTNA NEDELJA

Dornberk   8.15 – Jožko Harej, Budihni 1 Šmarnice na domu
Dornberk   9.30 – Živi in pokojni iz župniji Dornberk, Prvačina
Prvačina 10.45 – za g. Stanka Sivca

 

 

Mašni nameni, ki so objavljeni v oznanilih so opravljeni prvi zapisani pri maši v naši župniji, ostali pa so oddani in jih mašuje g. Primož Erjavec, če se le da na dan, kot so zapisani. Zbrani pri molitvi se spomnimo in molimo za vse za katere so darovani mašni nameni.

Scroll to top