Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.Strinjam se s Splošnimi pogoji

Št. 354 Leto VII, 3. avgust – 9. 8. 2020

ERNEST SAKSIDA ‘OČE ERNEST’ 100. OBLETNICA ROJSTVA, IV. del

V knjigi »Pustite otroke k meni« je objavljen lep članek: »Pariz. Evropska prestolnica. Mesto ekstravagantnih modnih novosti. Za ceno se ne vprašuje. Tudi mesto, kakor povsod po svetu, kjer je mogoče slišati klic dobrote in nanj odgovoriti. Neka gospa je šla na trg. Kupila je solato. Zavili so ji jo v časopisni papir. Stopila je na tramvaj, da bi se odpeljala proti domu. Usedla se je in položila torbo na kolena. Časopis, v katerega je bila zavita solata, je bil italijanski. Med dolgočasno vožnjo ga je pogledala. Prebrala je naslov: Deško mesto. Brala je naprej. Članek pripoveduje o fantih, pobranih s ceste v mestu Corumba v Braziliji, na meji z Bolivijo. Na določeni postaji izstopi. Doma odloži solato, časopis pa skrbno razgrne, da bi ga prebrala. Zanima jo.

Članek jo pretrese: takoj moram pisati v Corumba! In piše: »Dragi oče Ernest, lahko kaj naredim za vaše uboge otroke?« »Seveda lahko,« ji pri priči odgovori Ernest Saksida, ki je ustanovil Don Boskovo mesto. Tako je gospa, ki je šla na trg po solato, postala botrica nekega dečka onstran oceana. Je ena številnih botric, ki živijo v Evropi, del svojega srca pa imajo v Corumba, v mestu, kjer revščino premagujejo z velikodušno ljubeznijo plemenitih src po vsem svetu. Tržnica, solata, časopisni članek… Pri kosilu pa odločitev, da ne bom pojedel sam svojega obilnega obroka, dokler ne storim kaj za uboge na tem svetu. Tako! Sporočilo, ki nas želi nagovoriti, kot je pariško damo. V rokah nimamo le časopisnega članka v slabo razumljivem jeziku, marveč kar obsežno sporočilo. Hotelo bi biti vabilo. Pomoč pri naši – moji odločitvi: »Oče Ernest, lahko kaj storim za vaše sirote?« » Seveda, stopite v vrsto dobrote. V Don Boskovem mestu se bo vaša darežljivost spremenila v srečo in nasmeh tisočev sirot. Pustite, da otroci prihajajo k vam in se polastijo ljubezni vašega srca.««Kot rečeno se je najprej obrnil za pomoč na Združenje nekdanjih gojencev, ki so mu veliko pomagali tako materialno kot tudi pri različnih odločitvah pri organizaciji »mesta«. Pomoči je bil deležen tudi od brazilske Karitas. Leta 1968 je oče Ernest organiziral mladinski ansambel. Z njim je gostoval po različnih mestih, tudi na televiziji v Sao Paulu in Rio de Janeiru v najbolj priljubljenih televizijskih programih. Ansambel je požel velik uspeh, ob tem pa so informirali javnost in pobirali prispevke. Za širjenje informacij o »mestu« je uporabil tudi nogometno moštvo in s tem ta del populacije navduševal za svoje načrte. Ustanovil je tudi Združenje bivših gojenk. Dogajali so se tudi izredni dogodki božje previdnosti. Tako je nekoč vstopal v taksi, ki naj bi ga odpeljal v TV studio, ko se mu je približal mlad moški, ki je iskal dobrodelno ustanovo, da bi ji izročil svoj dar. Ernest se mu je predstavil in dobil je dar. Ko je nekoč vstopal v studio, ga je siromašna žena prosila za pomoč. Izročil ji je vse kar je imel pri sebi, na koncu oddaje mu je eden od tehničnih operaterjev daroval bankovec, kar je bilo več kot je Ernest daroval siromakinji. Nekoč je bil poklican k nekemu združenju, kjer so mu izročili vrečo s 45 kg kovancev. Ko je to predstavil na televiziji, je dobil trikratno vsoto v dar. Odmev na vse njegove medijske nastope, njegova skrb za najrevnejše in njegova ljubezen do njih, je odprla milijone src in odzivov ljudi. Darovali so veliki industrijalci, trgovci, prihajalo je veliko različnega materiala. Pred očmi ubogih se je dogajal čudež.

V desetih letih po odprtju šole, ko so vpisali prve učence v Katarinino barako, je šola sprejela dvatisoč učencev in pridobila tudi status srednje šole. Leta 1972 je tudi vlada storila pomemben korak in šoli zagotovila denar za plače učiteljev in najemnino za prostore.

Rajko Harej

 

SKUPNA OZNANILA

Glede na spremenjene razmere in povišanje okužb vas prosimo, da pred nedeljskimi mašami ob vstopu v cerkev v nabiralnik oddate list s svojo telefonsko številko (brez imena in naslova). Če je mogoče ga pripravite doma, listki in pisalo bodo tudi pri izhodu cerkve. Telefonske številke bom hranil 30 dni, po tem obdobju kuverto z listki uničim.

 

OZNANILA DORNBERK
Hvala vsem, ki ste se potrudili, da smo župnijski praznik obhajali kar se da lepo, čeprav zaradi danih razmer nismo mogli izvesti vsega po običajih praznovanja. Bog povrni za delo za skupno dobro.

 

OZNANILA PRVAČINA

MOLITEV ROŽNEGA VENCA:

Ob sredah, vabljeni.

 

Čiščenje in krašenje

  • Dornberk:  Ograda
  • Prvačina: 61-80
  • Zalošče: 9.8. – Sv. Lovrenc: Temeljito čiščenje leva stran ceste + Klemšeti

 

Branje

  • Dornberk: 2. skupina
  • Prvačina:  2. skupina
  • Zalošče: po seznamu

 

Dan Godovi Maše Mašni namen Srečanja
3. pon   Dornberk

 

Karmen Saksida, sošolci  
4. tor  

Sv. Janez Marija Vianney

Dornberk    
5. sre   Dornberk    
6. čet JEZUSOVA SPREMENITEV NA GORI Dornberk    
7. pet   Dornberk Valerija in Andrej Mlečnik, Skominova 3  
8. sob  

Sveti

Dominik

Dornberk V priprošnjo sv. Joahimu in sv. Ani, Zalošče 15a

Jožica in Miloš Skomina, Gregorčičeva 21

 
9. ned  

 

 

19. NEDELJA MED LETOM

Dornberk   8.15 – Sergij Kralj, Zalošče 33b

– Evgen Lisjak in starši, Saksid 5

 
Dornberk   9.30 – Živi in pokojni iz župniji Dornberk, Prvačina
Prvačina 10.45 –

 

Scroll to top