Tedenska oznanila

Št. 338      Leto VII       april – 12. 4. 2020

Dragi kristjani, kristjanke! V letošnjem velikem tednu bomo imeli edinstveno priložnost, da praznike obhajamo, kot bi si to želela vsaka družina, kot družinska Cerkev. Pomembno je, da se tem dnem posvetimo in ne izpustimo nobenega izmed njih iz družinskega praznovanja.

Predlagam:

 • V pripravi na velikonočno tridnevje si izprašajmo vest in obudimo kesanje, kot bi želeli opraviti spoved.
 • Vse dni, četrtek, petek, sobota, nedelja, lahko v družini oblikujete svoje bogoslužje, ki ga najdete na naši spletni strani.
 • Kdor želi lahko spremlja velikonočno tridnevje s spodbudami pastoralnega sveta, ki so objavljene pod skupna oznanila spodaj.
 • Na domu naj se pozna, da je drugačen čas v letu, v petek izpostavljen križ, v soboto priprava jedi, v nedeljo praznovanje in slovesno kosilo.

Želim vam blagoslovljene praznike, skupaj z vami molim, darujem maše, posvečujem vaše družine in kličem Božjega blagoslova na vaše domove v času preizkušnje,

Vaš župnik.

 

Letos bom blagoslavljal jedi v župnijski cerkvi sam. Vabim, da dom pripravite praznično, po družinski navadi. Jedi bom blagoslovil ob 15.00. Vabim, da se zberete kot družina, starši naj vodijo bogoslužje blagoslova jedil takole:

 Znamenje križa

 1. Desetka rožnega venca-molitev za vse bolne in pomoči potrebne
 2. Božja beseda

Berilo iz pete Mojzesove knjige 

Mojzes je govoril izvoljenemu ljudstvu: Spominjaj se vsega pota, po katerem te je Gospod, tvoj Bog, teh štirideset let vodil po puščavi, da bi te ponižal in preskusil, da bi spoznal, kaj je v tvojem srcu, ali boš spolnjeval njegove zapovedi ali ne. Poniževal te je in te stradal, potem pa hranil z mano, ki je nisi poznal in je niso poznali tvoji očetje, da bi ti pokazal, da človek ne živi samo od kruha; kajti človek živi od vsega, kar nastaja po Gospodovih ustih.

Božja Beseda… 

Iz svetega evangelija po Janezu 

Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje vame, ima večno življenje. Jaz sem kruh življenja. Vasi očetje so v puščavi jedli mano in so umrli. To je kruh, ki prihaja iz nebes, da kdor od njega je, ne umrje. Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Če kdo je od tega kruha, bo živel vekomaj. Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta.

Poslušali smo Kristusov evangelij…

Starši ali stari starši lahko sedaj poveste kakšen dogodek iz svoje mladosti, ki je vezan na praznovanje ali spregovorite o Jezusu kot oznanjevalci.

 1. Blagoslovna molitev velikonočnih jedil (po možnosti z blagoslovljeno vodo)

Molimo. Bog, naš Oče, od tebe so vse dobrine, od tebe je vse, kar smo in kar imamo. Blagoslovi te jedi in nas nauči, da bomo v tvojih darovih gledali tvojo neskončno ljubezen. Vsi, ki jih bomo uživali, naj se veselimo telesnega in dušnega zdravja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Blagoslovljene jedi postavimo na varno, da počakajo na velikonočni zajtrk.

 

SKUPNA OZNANILA

Pomembno!

ŽUPNIJSKA MAŠA NA DALJAVO (Pripravila ŽPS Dornberk, Prvačina s sodelavci in zahvala g. Ivotu)

Kljub temu, da je v tem času veliko možnosti za spremljanje prenosa svetih maš po raznih kanalih, se je v župniji porajala pobuda, da bi maše in obred sv. tridnevja ter velike noči imeli v župniji. Čeprav smo ločeni po posameznih hišah, bomo tako lahko bolj čutili pripadnost tudi župnijskemu občestvu. Župnik bo maševal v cerkvi svetega Danijela, verniki pa bomo prisostvovali doma.

Mašo bomo lahko spremljali preko televizije, na kanalu GO TV. Zato vnaprej preverimo na kateri številki imamo ta kanal, saj se razlikuje glede na ponudnika storitev. Obenem bo možen tudi sprejem preko interneta, na kanalu youtube. Aktualna povezava do maše preko youtuba, bo vsak dan dostopna na spletni strani župnije http://zupnija-dornberk.rkc.si/.

Pri mašah bodo sodelovale tudi družine in posamezniki iz Dornberka, Prvačine in Zalošč. Zaradi internetnih povezav in domačih improviziranih studiev, bosta lahko slika in zvok nekoliko slabša, a nič zato. Vseeno se potrudimo biti zbrani, kot da smo skupaj v cerkvi ali pa še bolj. K maši nas bo vabil tudi župnijski zvon.

Vnaprej hvala vsem organizatorjem in sodelujočim. Če bi kdo rad aktivno sodeloval iz svojega doma, naj se javi na 040 332 373.

 • Maša na veliki četrtek bo ob 19. uri (sodelovanje Prvačina in Dornberk)
 • Obred na veliki petek bo ob 19. uri (sodelovanje Zalošče)
 • Ob 15.00 bo blagoslov jedil iz zaprte župnijske cerkva brez video prenosa za vso župnijo in za vse podružnice. Doma sami spoštljivo blagoslovite jedila po zgornji prilogi v oznanilih.
 • Velikonočna vigilija v soboto bo ob 20. uri (sodelovanje Dornberk)
 • Maša na veliko noč bo ob 10. uri (sodelovanje mladi). V cerkev ta čas ne smemo.

Po maši na veliki četrtek lahko dodate še družinski Obred umivanja nog: Ta Jezusova gesta je opisana v Janezovem Evangeliju (Jn13, 1-17). Jezus pred svojo smrtjo učencem umije noge, da bi jim pokazal, kakšna je njegova ljubezen. Kot učitelj in avtoriteta se skloni do vsakega: » Če sem vam torej jaz, učitelj in Gospod, umil noge, ste tudi vi dolžni drug drugemu umivati noge.« V družini praznujemo obred umivanja nog kot znamenje naše povezanosti in služenja. Pri tem obredu lahko sodelujejo vsi člani družine. Obred začnemo s kratkim nagovorom enega od staršev. Potem najstarejši v družini umije noge svojemu sosedu, ta pa med umivanjem (roko položi na njegovo glavo), nad njim v tišini moli. Ko je molitev zaključena, naslednji umije noge svojemu sosedu … Vse se dogaja brez besed, ob zvokih primerne glasbe. Ko se krog zaključi, skupaj zmolimo Oče naš.

 • Snovalci 1. aprilske izvirne in zanimive šale se morebitnim nevšečnostim opravičujejo, a se zaradi velikega zanimanja želimo odzvati z velikonočno procesijo po vaseh. Začel bom po maši na veliko noč ob 10.45 na Vodnikovi, nadaljeval po Kolodvorski, Šinigojski, Gregorčičevi, 10.55 Čuklji, Ogradi, Bojana Vodopivca in Prešernovi, ob 11.00 Tabru, 11.05 Saksidu, 11.10 Zaloščah pri mostu, Dragi in nadaljujem v Prvačini 11.20 po hišnih številkah od 1. dalje. Prosim ostanite pri svojih hišah in se ne družite. Prosimo pa blagoslova, da je naš kraj obvarovan bolezni in drugega zla.
 • Spremljajmo prenos papeževega blagoslova Urbi et Orbi, ki bo predvidoma ob 12.00 na TV SLO 1.
 • Na voljo za duhovni pogovor, klepet ali olajšanje stiske sem vam na voljo kadarkoli na tel. 031665299.

 

DOMAČE NALOGE ZA VEROUČENCE

 1. Vsi veroučenci v tem tednu priprave na veliko noč opravite spraševanje vesti (to storimo tako: se pokrižamo, v tihoti premislimo kaj smo slabega storili od zadnje spovedi in molimo kesanje), vsaj enkrat v tem tednu. Prva triada s pomočjo staršev, zadnja triada si lahko pomaga s spraševanjem vesti na spletni strani župnije Dornberk, Prvačina.
 2. Vsi veroučenci, še posebej zadnja trijada naj pomaga oblikovati družinsko praznovanje velikonočnega tridnevja (četrtek, petek, sobota, nedelja). Doma pripravite prostor za družinsko bogoslužje in sodelujete pri bogoslužjih preko spleta ali pripravite samostojno družinsko slavje objavljeno na spletni strani župnije.

Kdor želi naj pošlje prispevek kako je bilo doma obhajati praznike do naslednje nedelje na naslov: oznanila.dornberk.prvacina@gmail.com.

 

Čudoviti utrinki domačih nalog preteklega tedna:

KAKO JE CERKEV LAHKO DRUŽINA

 1. Cerkev je lahko družina vseh, ki se vanjo zatekajo prosijo, … Njeni člani smo takrat, ko pomagamo v župniji, beremo pri svetih mašah, smo animatorji, strežniki, pevci,… Naša družina je lahko tudi v naših hudih trenutkih, ko se vanjo zatečemo in molimo sami oz. v skupini. Osebno se mi zdi, da so lahko njeni člani tudi tisti, ki neredno hodijo k maš vendar si želijo nekega stika z Bogom. …
 2. Sprašujem se kaj ni Cerkev ena sama družina? …je družina, v kateri se veselimo s tistimi, ki so veseli in jokamo s tistimi, ki so žalostni…Tudi v družini moramo graditi temelje krščanskega življenja in z majhnimi in preprostimi gestami odpuščanja premagati vsakodnevne ovire, ki nas primorajo, da presegamo ošabnost in nelagodnost ter se pobotamo, izrečemo tisto čudežno besedo »Oprosti« in odpustimo. Evangelij Cerkve je resnično veselje, saj Jezusa lahko vedno najdemo v naših družinah, če le hočemo, saj prebiva med nami v svoji preprostosti.

 

Čiščenje in krašenje

 • Dornberk:  Ulica Bojana Vodopivca
 • Prvačina: 141-160
 • Zalošče:

 

Dan Godovi Maše Mašni namen Srečanja
6. pon Dornberk

 

Cotič Boža in Angel, Tabor 49
7. tor Dornberk Boris Skomina, Zalošče 30c
8. sre   Dornberk Zvonko Kovačič, Čuklja
9. čet  

VELIKI ČETRTEK

Dornberk Za žive in pokojne može iz 1. rože prenos iz župnijske cerkve
10. pet  

VELIKI PETEK

Dornberk Češčenje križa prenos iz župnijske cerkve
11. sob  

VELIKA SOBOTA

Dornberk Nada Bunc, 8. dan

V čast Materi Božji za zdravje, Kolodvorska

prenos iz župnijske cerkve
12. ned  

 

VELIKA NOČ GOSPODOVEGA VSTAJENJA

Zalošče V čast Materi Božji za zdravje, Saksid 17 prenos iz župnijske cerkve
Dornberk Živi in pokojni iz župniji Dornberk, Prvačina
Prvačina