Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.  Strinjam se s Splošnimi pogoji

  Št. 476       Leto X      27. 11. - 4. 11. 2022

  ADVENT

  Z adventnim časom v Katoliški cerkvi začenjamo novo cerkveno leto in neposredno pripravo na božič. Gospodovo rojstvo in prazniki, ki mu sledijo (sv. trije kralji ali obisk treh modrih, Jezusov krst ter Gospodovo darovanje v templju ali svečnica), so priložnost za poglobitev vere. Veselje ob Novorojenem pomeni veselje ob novem življenju in lahko simbolično nagovarja tudi k radosti nad lastnim življenjem.

  Simbolika rojstva in novega začetka je vtkana v potek celotnega cerkvenega leta. Dogodki ne pomenijo le spominjanja preteklih Božjih del v zgodovini odrešenja (o čemer poroča Sveto pismo) in poti skozi galerijo svetnikov, ampak tudi aktualizacijo Božjih sporočil za sedanji trenutek. Na večja praznovanja se kristjani pripravljamo v posebnih »pripravljalnih« časih (z adventnim časom na božič, s postom na veliko noč). K zunanjim in materialnim pripravam na cerkvene praznike sodi tudi duhovna priprava v osebni molitvi in duhovni poglobitvi, kar lahko vključuje prejem zakramenta sprave, razne odpovedi, post, dobra dela ali miloščino.

   

  MISLI IN NASVETI SVETNIKOV

  Vstopili smo v adventni čas in v teh dneh v medijih odmeva svetovno prvenstvo v nogometu. In čeprav se ti dve stvari zdita popolnoma nepovezani, lahko duhovno življenje v veliki meri primerjamo s športom. Tako kot so športniki, sicer vedno v dobri kondiciji, a se pred velikimi tekmovanji podvržejo še intenzivnejšemu treningu in odrekanju, tako se tudi kristjan, ki sicer redno skrbi za napredek v duhovnem življenju, v adventnem času, pred velikimi prazniki, še posebno pripravlja.

  To podobnost je že davno zaslutil sveti Pavel in v svojih pismih zapisal: "Ali ne veste, da tisti, ki v tekališču tečejo, sicer vsi tečejo, pa le eden dobi nagrado? Tako tecite, da jo dosežete." (1 Kor 9 ). Kakšna je nagrada adventa? Nebogljeno in hkrati vsemogočno Dete, ki se vedno znova rojeva v srcih vernih.

  Tudi sveti Janez Pavel 2., veliki ljubitelj športa, je razumel to podobnost. Kot strastni hribolazec je vedel, kako pomemben je trening in predvsem redno vzdrževanje kondicije. Nekoč je zapisal: »Adventno bogoslužje ... nam pomaga v celoti razumeti vrednost in pomen božične skrivnosti. Ne gre le za obeleževanje zgodovinskega dogodka, ki se je zgodil pred približno 2000 leti v majhni vasici v Judeji. Razumeti je potrebno, da mora biti vse naše življenje 'advent', budno pričakovanje končnega Kristusovega prihoda. Da bi naš um pripravili do sprejema Gospoda, ki bo, kot pravimo v veroizpovedi, nekega dne prišel sodit žive in mrtve, se ga moramo naučiti prepoznati kot navzočega v dogodkih vsakdanjega življenja. Zato je advent tako rekoč intenziven trening, ki nas odločno usmerja k njemu, ki je že prišel, ki bo prišel in ki prihaja nenehno.«

  Metode treningov pa se razlikujejo in včasih je težko izbrati pravo. Sveti papež je v nadaljevanju istega zapisa jasen: "Priprava, da ga sprejmemo, zahteva predvsem držo intenzivne in zaupne molitve. Narediti prostor zanj v naših srcih zahteva resno predanost spreobrnjenju k njegovi ljubezni."

  Vzemimo torej resno naše treninge in priprave za velik praznik, ki je pred nami, ne pozabimo pa tudi na redno in neprenehno vzdrževanje duhovne kondicije skozi celotno leto. Vrnimo se nazadnje k svetemu Pavlu, ki v svoji primerjavi zaključuje: "Vsak, kateri tekmuje, pa se zdržuje vsega: oni, da prejmejo minljiv venec, mi pa neminljivega." (1 Kor 9) Naj nas  tako tudi naši adventni venčki spominjajo na neminljivi venec, ki nas čaka na cilju, ko bo naš vseživljenjski adventni "boj izbojevan in tek dokončan".

  Sodelavec Oznanil

   

  DUHOVNA PRIPRAVA NA BOŽIČ

  Priprava na božič je čas, ko se pripravljamo na zelo pomemben obisk. Najprej o njem razmišljamo, delimo ideje, kako bi gosta pozdravili, kaj bomo skuhali, kaj mu podarili, kaj z njim govorili. Ko je obisk že blizu, gremo v akcijo: pospravljamo, krasimo, se skopamo in lepo oblečemo. Potem čakamo. Če smo se dobro in do časa pripravili, je možnost, da bo obisk poln veselja, večja. Če do zadnjega hitimo, potiskamo v omaro nepospravljene igrače in obleke in čez pižamo oblečemo jopo, bo po prazniku ostal občutek, da nekaj ni prav, da je nekaj zmanjkalo.

  Na božič nas obišče Dete. Hoče samo čisto in pospravljeno srce. Zato imamo možnost in priložnost, da se v adventu ustavimo in duhovno pripravimo na praznik. V župniji pripravljamo popoldne, ki nam ponuja čas za razmislek o pomenu božiča. Je vabilo k »Ustavi se!« in »Pripravi se!«.

   

  ŽUPNIJA DORNBERK

  • Mladi vabijo, da še danes izpolnite prijavnice za Miklavža in jih oddate v nabiralnik v župnišču v  Dornberku.
  • V sredo ob 19.00 je srečanje za starše prvoobhajancev.
  • V četrtek po maši in češčenju je srečanje za starše 2. razreda po maši.
  • Starše in otroke 2. r. prosimo, da po dogovoru v soboto uredijo veroučne prostore.
  • V petek je prvi petek in obisk bolnih in ostarelih.
  • Večerne maše so med tednom od jutri, 28.11. ob 18. uri.
  • Svetogorske podobe lahko prevzamete danes, 27.11. po maši na prezbiteriju pri oltarju sv. Danijela.
  • V petek je srečanje za strežnike eno uro pred mašo, torej ob 17.00.
  • Jutri so uradne ure od 14.00 do 16.00.

   

  ŽUPNIJA PRVAČINA

  • V nedeljo praznujemo župnijski praznik sv. Andreja, mašo bomo obhajali tudi na njegovo god v sredo.
  • KARITAS: sodelavke Karitas iz Prvačine sporočamo, da bo  v naslednjem obdobju molitev Rožnega venca ob sredah ob 18.uri. Vabljeni!

   

  KARITAS PRVAČINA VABI ob praznovanju našega farnega zavetnika sv. Andreja na razstavo slik in ročnih del dveh naših sovaščanov: Milojke Bitežnik in Dejana Gregorič. Ogledali si bomo čudovita ročna dela iz naravnih materialov in slike za katere je avtor prejel priznanja. .

  Otvoritev razstave bo v nedeljo, 27.novembra 2022 po sv. maši , v kapeli sv. Jožefa.

  Urnik ogledov:

  • v nedeljo 27. 11.2022 od 15. do 17.ure
  • med tednom od 28. 11. do 3.12 od 17. do 18. ure
  • v nedeljo 4.12. pol ure po sv. maši in od 15. do 17. ure

  Prisrčno vabljeni! Župnijska Karitas Prvačina

   

  NAPOVEDUJEMO:

  ADVENTNE SVETOPISEMSKE URICE ZA PREDŠOLSKE OTROKE

  otroci stari od 4 do 6 let povabljeni na srečanja, ki bodo potekala:

  1. 11. , 7. 12. in 14. 12.  od 17ih do 18ih.

  ŽUPNIJSKA DUHOVNA PRIPRAVA NA BOŽIČ

  V soboto, 17. 12. bo v Dornberku potekala duhovna priprava s programom za otroke, odrasle, mlade, spovedovanjem in družinsko mašo.

  Več na drugi strani Oznanil in plakatih

   

  ČIŠČENJE IN KRAŠENJE

  • Dornberk: Potok
  • Prvačina: 41-60
  • Zalošče: Zalošče 29c-50

   

  BRALCI

  • Dornberk: 1. skupina
  • Zaloška maša: 2. skupina
  • Prvačina: 3. skupina

   

  Dan Godovi Mašni namen Srečanja
  28. pon   † Olga in Janko Pelicon, Zalošče 28a

  † Minka Pahor, 8. dan

   
  29. tor    

  V zahvalo za 70 let

   

  Maša ob 7.30

  30. sre SVETI

  ANDREJ

  Prvačina 18.30:

  Vsi †† v družini Besednjak, Šibelji 3

  † Andrej Tratnik

  Starši prvoobhajancev
  1. čet   Živi in †† iz 4. rože

  Za duhovne poklice

  Starši 2. r.
  2. pet   † Albert Šinigoj, Šinigojska 5 Strežniki 17.00

  Sodelovanje 2. r.

  3. sob Sv. Frančišek Ksaver †† družina Tanko, Draga 7  
  4. ned 2. ADVENTNA

  NEDELJA

    Zalošče  8.15 – † Evgen Lisjak, Saksid 26a

  Dornberk  9.30 – Živi in pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina

  Prvačina 10.45 – † Marija Peršič, Prvačina 129

   
  Scroll to top