Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.  Strinjam se s Splošnimi pogoji

  Št. 412       Leto VIII          6.9. - 12.9.2021

  Prve izkušnje Boga – duhovna oskrba družin

  Če verujemo, da je Bog naš Stvarnik, potem vsak človek z rojstvom prinese s seboj nek pečat tega Stvarnika, zato je majhnemu otroku tako preprosto pripovedovati o Bogu.

  Oče in mati - vzgojitelja vere: Toda še preden mu bodo starši o Bogu pripovedovali, mu bodo dali čutiti in doživljati. Za majhnega otroka sta mati in oče največja in vsemogočna bogova. Ko se bosta ona dva obračala še na nekoga večjega, bo otrok doživljal prisotnost Boga. Ker v veri ni potrebno samo razumsko dojemanje, bo otrok že od rojstva naprej od staršev črpal versko vzgojo.

  Otroške molitve: Bog se naj otroku prikaže kot nekdo s katerim je vredno imeti stik. Prve molitve so preproste zahvale in prošnje. Ko otroka učimo obrazce npr. Sveti angel, mu povemo, da ga bomo molili za to, ker nas Bog po angelih varuje, da nas ohranja pri življenju, da se nam ni treba ničesar bati. Molitve naj bodo mnogovrstne, da preko njih otrok izraža različne izkušnje.

  Otrok v cerkvi. Ne bojmo se malih otrok peljati v cerkev. Prva izkušnja cerkve ne sme biti dolga maša, otrok pa stlačen nekje v zadnji klopi, kjer nič ne vidi in ne ve kaj se dogaja. Peljimo ga v cerkev, ko ni maše, povejmo mu, da obiščemo Jezusa Boga, da je tu prostor, kjer molimo. Pogovarjajmo se o tem kaj vse vidimo v tem prostoru.

  Predstavimo Boga kot dobroto in ljubezen. Odrasli lahko naredimo Boga kot pomožnega policaja. Bog se krega, Bog je zelo hud na te, božja kazen te je doletela, ker nisi ubogal. Takemu Bogu se otrok ne bo približal, ampak se ga bo bal. Drugače bo otrok doživljal, če bomo rekli Bog te ima rad in želi, da boš delal dobro…

   

  Krščanski prazniki v družini

  Prazniki so pomemben-sestavni element našega življenja, tako tudi otrokovega. Zanj so lahko navidez mali dogodki že prazniki (izlet, okusno kosilo, kjer smo vsi zbrani, družina zbrana pri igri, rojstni dan…) Ko vidimo, da je otrok zadovoljen in vesel, da mu je bil dan, ki ga je družina skupaj preživela lep, lahko zelo preprosto vključimo Boga. Bogu se zahvalimo za vse kar smo doživeli. Tako ustvarjamo pogoje za praznovanje krščanskih praznikov. Živimo v okolju, ki ob praznikih v nas  in zagotovo tudi v otroku vzbuja praznično razpoloženje. Žal potrošniška miselnost večkrat odvrača kot pomaga k bistvu praznikov.

  Krščanske praznike lahko lepo doživljamo preko raznih simbolov, ki jih Cerkev pozna in nam jih predstavlja: adventni venec, jaslice, križ, snop, priprava velikonočnih jedi.

  Naloga staršev, vzgojiteljev in na sploh odraslih pri praznovanju je:

  • da praznikom damo pravi smisel
  • da najvažnejše sporočilo praznikov oblikujemo primerno otrokovi starosti
  • ne bomo ustvarjali vtisa, da so krščanski prazniki samo še za otroke
  • sami smo aktivno vključeni v praznovanje, sami praznike cenimo in se jih veselimo
  • krščanskih praznikov ni mogoče praznovati brez Boga in Cerkve, za to se poleg praznovanja v družini udeležujemo slovesnosti, ki so v cerkvi.

   

   Ne maram

  Ne maram le praznih in pustih besed,
  naj v meni dejanja živijo;
  naj sejejo, žanjejo,
  naj polna duha
  v ljudeh, ki jih srečam, veselje pustijo.

  Naj dajo jim srečo, miru svetli žar,
  naj srca se spet otoplijo,
  da sejejo, žanjejo,
  v drugih ljudeh
  veselje in srečo pustijo.

  Danijela

   

  SKUPNA OZNANILA, SPODBUDE IN ZAHVALE

  • Srečanje za organiste in zborovodje je v sredo po maši.
  • Srečanje za animatorje birmancev je v četrtek po maši.
  • Za tiste, ki ste zamudili vpis k verouku lahko to storite v ponedeljek med uradnimi urami.
  • Po Stični začenjamo z mladinsko skupino. Mladi vabljeni.
  • Fantje, ki se pripravljajo na prejem prvega sv. obhajila bodo v tem letu stregli pri nedeljskih masah. V soboto zvečer pa vabljene na streženje birmanke. Drugo nedeljo v mesecu vabimo mladeince, da sodelujejo kot asistenca.
  • Pri vhodu v cerkev je leseni vrč z blagoslovljeno vodo. Vabim, da se ob vstopu z njo blagoslovimo in pokrižamo.
  • Starše in stare starše vabim, da svojim otrokom oskrbite Mavrico, mesečnik, ki je kot nalašč za otroke med 1. in 8. razredom. Starejšim pa priporočam revijo Najst.
  • Zahvaljujemo se župnijskemu zboru iz Brezovice za današnje sodelovanje pri nedeljski masi. Na priprošnjo sv. Cecilije naj vam bo naklonjeno veliko lepih trenutkov druženja, daru globoke vere in družinske sreče.
  • Zahvaljujem se staršem za vestno spremljanje otrok na poti rasti v veri, ki ga poleg njih ponuja župnija z veroukom in dejavnostmi ter za prijetna srečanja pri vpisu in darove pozornosti.

   

  KAJ JE STIČNA MLADIH

  Stična mladih je enodnevni festival, ki slovenskim mladim skozi različne aktivnosti ponuja izkušnjo Boga. Poteka vsako leto tretjo soboto v septembru pri cistercijanskem samostanu Stična na Dolenjskem.

  Poslanstvo Stične mladih je »prebujati mlade, da vstanejo in hodijo za Kristusom«. Srečanje v sodobni obliki prinaša sporočilo o Kristusu in njegovem evangeliju ter mlade spodbuja, da ga tudi med letom živijo in širijo v svojem lokalnem okolju. Stična mladih je izkušnja skupnosti, v kateri je prav vsak udeleženec nepogrešljiv.

  Stično mladih ustvarjamo mladi. Smo drzni ustvarjalci, pristni pričevalci vere, odločeni z mladimi živeti Božje kraljestvo. To daje celotnemu dogodku poseben pečat, hkrati pa vsem ustvarjalcem omogoča bogato izkušnjo učenja in skupnega ustvarjanja ter odkrivanja osebnih talentov, poklicanosti in povezanosti z Bogom.

  Letošnje leto praznuje okroglo obletnico 40 let.

  MAŠA naslednjo nedeljo, ko praznujemo Marijino ime je ob 17.00. Kolodvorska in Šinigojska pripravljata procesijo.

   

  STIČNA MLADIH

  Mladi vabljeni v Stično. Na sticna.net dobite vse informacije o 40. jubilejnem srečanju mladih, ki bo v soboto 18. septembra, ob 10.30-21.30 ure. Za zanimiv program je tokrat PCT pogoj. Na petkovem srečanju v župnišču bomo zbirali prijave in zbirali prispevke. Prevoz in vstopnica (z večerjo) stane 18 eur. Po 12. 9. bodo prijave na avtobusni prevoz zaprte, zato prijave zbiramo do nedelje. Na Stično se lahko prijavite tudi birmanci.

   

  SKUPNA OZNANILA

  V nedeljo 12.9. obhajamo nedeljo mladih. Srednješolci, animatorji in tisti, ki želite v Stično vabljeni, da se srečamo v petek ob 19.30 v župnišču, da pripravimo sodelovanje.

  V ponedeljek začenjamo z veroukom, od 4. razreda dalje bomo imeli spoved.

   

  OZNANILA DORNBERK

  • Maše v tednu so ob 19.00.

   

  OZNANILA PRVAČINA

  • Vabljeni na molitveno skupino v Prvačini v sredo ob 18.00.
  • Verouk začenjamo prihodnji teden, ko se vpišejo vsi veroučenci.

   

  ČIŠČENJE IN KRAŠENJE

  • Dornberk: Potok
  • Prvačina: 61-80
  • Zalošče: Zalošče 29c-50

   

  BRALCI

  • Dornberk: 2. skupina
  • Zaloška maša: 5. skupina
  • Prvačina po dogovoru

   

  Dan Godovi Mašni namen   Srečanja
  6. pon   Pokojni starši Cotič in Šinigoj, Čuklja

  Danilo Doplihar, 8. dan

   
  7. tor   V zahvalo in priprošnjo, Branik 105  
  8. sre  

  ROJSTVO DEVICE MARIJE

  Doplihar Štefanija in Zdravko, Kolodvorska 5 Zborovodje, organisti
  9. čet    

  Čotar Branko, bratranec Jože

  Živi in pokojni možje iz 1. rože ŽRV

  Animatorji birmancev
  10. pet   Jožko Kavčič – obletna, Prešernova 25

  Po namenu, Kolodvorska 4

  Mladi, animatorji, vpis v Stično

  v Stično

  11. sob   Adrijana Kovačič, 2. roža  
  12. ned 24. NEDELJA

  MED LETOM

  Zalošče     8.15 – Pokojni Rojc in Kovačič, Saksid 26c

  Dornberk  17.00 – Živi in pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina 10.45 – Jarc Marijo, 30. dan

  – Janžič Mario in Zorn Matej, Prvačina 134

   

   

   

  Scroll to top