Tedenska oznanila

Prijava na e-oznanila

Po prijavi boste na vaš e-naslov redno prejemali tedenska oznanila in pomembna obvestila.


    Strinjam se s Splošnimi pogoji

    št. 549       Leto XI  5. 5. - 12. 5. 2024

    Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

     V Društvu Hospic poudarjajo, da so nesprejemljive razprave o evtanaziji v naši družbi, ko pa sploh še nimamo dobro urejene paliativne Hospic oskrbe.

    Človek ne sme čutiti, da nam je v breme

    Človek v zadnjem obdobju življenja po njenih besedah potrebuje predvsem podporo in da se ga ne obremenjuje z občutkom, da je komurkoli v breme. »Da se sledi njegovim željam in potrebam ter da se lahko mirno poslovi v okolju in na način, kot se njemu in njegovim bližnjim zdi najbolje.«

    Društvo Hospic poskuša odstraniti tiste razloge, zaradi katerih bi ljudje lahko čutili potrebo po evtanaziji.

    »Če ne bi nihče imel trdne drže v to smer, bi se tehtnica preveč nagibala v smer zagovarjanja aktivne pomoči pri samomoru oziroma evtanazije, in ne toliko v smer življenja, kar bi nevarno rušilo nevtralno ravnovesje, ki je potrebno, da se oseba lahko resnično svobodno odloča, kaj je zanjo najbolje,« je za naš radio še poudarila Alenka Križnik iz društva Hospic.

    Se vračamo v nacizem?

    Ob tem spomnimo na to, kako so se evtanazije začele izvajati v nacistični Nemčiji, kjer so obsežne usmrtitve duševno prizadetih in neozdravljivo bolnih izvajali z izrazom milostna smrt. V času ponovnega vzpona kulture smrti je dobro ozavestiti te pojave, ki vodijo v propad človeka in družbe kot celote.

    Po Ognjišču

     

    VABILO NA SREČANJE

    Skupina ustvarjalcev župnijske revije Mladje vabi medse nove člane. Ste polni idej, radi pišete o dogodkih, bi radi s svetom delili svoje misli, spoznanja? Uživate v fotografiranju, pišete pesmi? Vaši talenti so dragoceni, zato vas vabimo na srečanje uredništva revije Mladje, ki bo v petek, 10. 5. 2024ob 20. uri. Veselimo se novih moči!

    Uredništvo

     

    MISLI IN NASVETI SVETNIKOV

    Pred časom sem slišal za zelo zgovoren pregovor, ki se glasi takole: "Kdor Marijo časti, ta se ne pogubi!"

    Eden izmed mnogih primerov, ki potrjujejo resničnost pregovora je tudi zgodba, ki jo je doživel in kasneje pripovedoval Škof Dupanloup. Nekega dne so ga poklicali k na smrt bolni ženi, ki ji je pred leti podelil prvo sveto obhajilo. Škof je ob njej molil, nakar ga je žena osupnila s trditvijo: »Popolnoma sem prepričana, da me po smrti pričakujejo nebesa.« Škof ji je odvrnil: »Kdo vam daje tako gotovost?« Takole mu je pojasnila:

    »Na dan mojega prvega obhajila ste mi prav vi priporočili, naj vsak dan zbrano zmolim eno zdravamarijo. In to sem tudi storila. To je tisto, kar mi daje gotovost, da bom rešena in da bom prišla v nebesa. Marijo sem leta vsak dan prosila: Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike, zdaj in ob naši smrtni uri. Težko bi zato mogla verjeti, da bi me Marija sedaj ob smrti zapustila. Ona je pri meni, ona me bo popeljala tudi v nebesa.« Škof je bil kmalu priča njeni blaženi smrti, ki je ni mogoče popisati in je tudi nikdar ne bo mogel pozabiti.

    Kakšna tolažba se skriva v pobožnosti do Brezmadežne, nam pričuje tudi sv. Janez Bosko. Nekoč je imel v sanjah videnje nedavno preminulega sv. Dominika Savia. Don Bosko ga je vprašal: »Povej mi, dragi Dominik, kaj ti je bilo ob smrti v največjo tolažbo?«

    »Kaj misliš?« ga je vprašal Dominik.

    »Morda to, da si ohranil do konca življenja krepost čistosti?«

    »Že, tudi to, a ne samo to.«

    »Morda ti je bilo v največjo tolažbo to, da si imel mirno vest?«

    »Tudi to je dobro, a ni najboljše!«

    »Morda ti je bilo v tolažbo upanje na nebesa?«

    »Ne, ne samo to!«

    »Morda so ti bila v tolažbo dobra dela?«

    »Ne!«

    »Kaj pa potem?«

    »Ob smrti mi je bila v največjo tolažbo Marijina pomoč in varstvo. Povej svojim fantom, naj ne pozabijo priporočati se Mariji.«

    Naj nam bosta ti dve zgodbi v spodbudo, da tudi sami v mesecu maju, ki je Marijin mesec, obudimo ali okrepimo pobožnost do nje. Svetniki nam zagotavljajo, da se bo v naših srcih hitro naselil mir in polni upanja bomo lahko Brezmadežni zapeli: »Mati zlata, odpri mi nebeška vrata, da te v raju počastim z lepim petjem angelskim.«

    Sodelavec oznanil

     

    ŽUPNIJA DORNBERK

    • V ponedeljek so uradne ure.
    • V četrtek je praznik Gospodovega vnebohoda, pred njim so trije prošnji dnevi za blagoslov letine, v petek pa začetek devetdnevnice pred binkoštmi.
    • Animatorji vabijo na poletni oratorij, prijavnice so v cerkvi, kjer jih lahko tudi oddate.
    • Šmarnice za otroke so v Zaloščah vsak dan ob 18.30, izjemoma ob nedeljah. Za odrasle bodo v okviru maše. Vabljeni k molitvi.
    • Srečanje za strežnike v petek uro pred mašo, animatorje v soboto.
    • V soboto skrbijo za urejanje prostorov starši 2. razreda, otroci pa sodelujejo v petek pri šmarnicah s prošnjami in zahvalami.
    • V nedeljo, 12. maja, napovedujemo romanje za družine k Marijini kapelici na Goro, kjer bo ob 17h šmarnična pobožnost z litanijami. Pohodniki bi se zbrali pri zadnjih hišah v Potoku ob 15.30. Vsaka družina prinese s seboj še kakšno malenkost za skupni prigrizek. V primeru dežja romanje odpade.

     

    ŽUPNIJA PRVAČINA

    Šmarnice in molitev k Mariji je ob 18.30 razen ob nedeljah. V četrtek na praznik je maša ob 18.30.

     

    Dan Godovi Mašni namen Srečanja
    6. pon   † Zorko in Marta Živec, Skominova 6

    † Anton Rojc, obletna, Šinigojska

    Šmarnice
    7. tor   †† Vodopivec in Ipavec, Potok Maša ob 7.30
    8. sre   † Francka Mozetič šmarnice
    9. čet GOSPODOV VNEBOHOD Dornberk 19.30: † Maksimilijan Gabršček

    Prvačina 18.30: Po namenu

    šmarnice
    10. pet   † Brat Jožko, Boris in sestra Marija Skomina, Prešernova 7b

    V čast sv. Duhu

    Šmarnice

    Strežniki

    Mladje

    11. sob   V čast Svetemu Duhu

    † Hrovatin Jožefa, obletna, Draga 7

    šmarnice

    Animatorji

    12. ned 7. VELIKONOČNA NEDELJA     Zalošče 8.15 – † Saksida Albin in Viktor

    Dornberk 9.30 – Živi pokojni iz župnij Dornberk, Prvačina

    Prvačina 10.45 – † Saksida Sergij, 8. dan

     
    Scroll to top