Predavanje zakoncev Erzar

V soboto, 21.2. 2015, sta našo župnijo obiskala zakonca dr. Katarina in dr. Tomaž Erzar ter nas prav na začetku postnega časa obogatila z zanimivim predavanjem z naslovom:Če odpustim, moram tudi pozabiti?

Spregovorila sta o tem, kako se soočiti z neko krivico, ki se nam je zgodila. Najprej si jo moramo priznati, sta dejala, in se z njo soočiti. Nikakor pa ne smemo ostati v vlogi žrtve. Biti žrtev je sicer lahko. Vsi te pomilujejo in takoj najdeš z vsemi skupen jezik. Če npr. rečeš, da je vreme slabo, da se ti je televizor pokvaril, da te vse boli, te bodo vsi takoj razumeli. Težje pa bo, če se boš pohvalil, da ti gre dobro, da si v redu, da imaš nov avto… Takrat bo krog prijateljev takoj ožji…

Marsikdo tudi misli, da je z neko krivico že zdavnaj opravil. Dr. Erzar je povedal primer ljudi (Judje), ki so se v preteklosti morali skrivati in so potem še celo življenje šepetali, ker jim je to ostalo v podzavesti. Predlagal nam je, da si preberemo knjigo Volk s podstrešja.

Zakonca Erzar sta nas povabila, da si na začetku postnega časa vzamemo za postno akcijo naslednjo stvar. Poskušajmo vsak večer v mislih preleteti minuli dan in najti vsaj eno stvar, za katero smo lahko hvaležni. Vsak dan poskušajmo najti nekaj lepega in se za to zahvaliti: žena za moža, pa čeprav je siten, mož za ženo, pa čeprav se mu zdi še tako nezadovoljna, za nekoga, ki se nam je zunaj prijazno nasmehnil, za prijazno prodajalko v trgovini…Iščimo lepo, dobro, pozitivno…

Hkrati pa se trudimo, da si bomo znali tudi priznati, kaj nas moti, kaj nam gre na živce, pa četudi so to čisto drobne, vsakdanje stvari. Mala Terezika si je upala vsak dan priznati, kaj jo jezi, s čim se bori… in postala je svetnica. Torej ne bojmo si priznati, da nam gre sosed na živce, da mi je tisti človek zoprn… Nesimo potem te drobne stvari pred Gospoda k sveti spovedi  in počutili se bomo zares odrešene. Doživeli bomo res pravo veliko noč.

Še enkrat hvala zakoncema, ker sta se prijazno odzvala našemu povabilu in nas obogatila s svojimi besedami.

Vsi pa že sedaj vabljeni na 2. postno predavanje, ki bo sredi marca, naš gost pa bo  Renato Podberšič ml.

 

Scroll to top