Romanje na sveto goro 2017

Prejšnjo nedeljo 18.6. smo iz župnij Sv. Andreja, Sv. Danijela in Sv. Lovrenca poromali k Svetogorski Kraljici na Sveto Goro.

Tisti romarji iz Zalošč in Dornberka, ki smo se na romanje odpravili peš, smo se kot vsako leto zbrali pred cerkvijo v Dornberku ob štirih zjutraj. Tam se nam je pridružil župnik g. Boštjan Toplikar, nam podelil blagoslov in s skupno molitvijo smo poskrbeli, da se je romanje začelo kot romanje in ne zgolj kot navaden pohod.

Po železnici smo krenili proti Prvačini, kjer so se nam pridružili peš romarji iz Prvačine. Ko smo hodili proti Vogrskemu se nam je pridružilo še nekaj tistih, ki so od doma šli malo kasneje, a zato male hitreje stopili, da so nas dohiteli. Med hojo smo se prešteli in ugotovili, da nas je štiriinšestdeset. Začel se je delati dan in videli smo, da bo čudovit, ravno pravšnji za romanje. Ko se je sonce dobro utrdilo na nebu, smo prispeli do gradu Kromberk. Imeli smo prvi počitek in čas za okrepčilo. Tukaj se nam je pridružilo lepo število romarjev ter tudi veliko otrok, za katere bi bila cela pot prenaporna. Med potjo so pridne roke naredile lep romarski križ okrašen s šopkom iz travniškega cvetja, ki so ga otroci skrbno in spoštljivo nosili spredaj. Predvsem za otroke je bilo letošnje romanje prav posebno, saj so v mesecu maju posvečenem Devici Mariji, pri šmarnicah spoznavali čudež prikazanja na Sveti Gori in vnemo Uršule Ferligojeve, da se na Sveti Gori sezida cerkev.

Od gradu dalje smo molili rožni venec in se vsak s svojim namenom priporočali, prosili in se zahvaljevali Mariji in Bogu. Tako smo nadaljevali pot po pobočju Sv. Gabrijela, se vmes za kratek čas ustavili, nekaj minut pred deveto pa nas je skoraj devetdeset prispelo na Preval. Tudi tukaj so nas že čakali novi romarji in skupaj smo začeli moliti križev pot po postajah, med postajami pa smo molili rožni venec.

Med XIII. In XIV. postajo nismo molili rožnega venca, temveč hodili lepo v tišini in vsak je imel čas za svoje razmišljanje.

Ob pol dvanajstih je bila sv. maša z zelo lepimi petimi litanijami Matere Božje. Pri sv. maši so sodelovali verniki iz vseh treh župnij in bila je vrhunec našega romanja. Upamo, da nam bo Svetogorska kraljica izprosila Božjega blagoslova za nas in naše župnije, ter da bi lahko tudi naslednje leto poromali.

Scroll to top